jun 042010
 

Tijdens de ledenvergadering van onze vereniging in Damwoude, april 2010, overhandigde ik een tweetal notulenboeken aan Lukas Cazemier van Oudheidkamer Mr Andreae. De notulenboeken zijn van de Cooperatieve Landbouwvereniging Munnekezijl & Omstreken en beslaan de jaren 1931-1963. Hierin wordt verslag gedaan van de jaarvergaderingen, excursies en het gezamenlijk inkopen van meststoffen en dergelijke. De boeken (die ik zelf overigens vrijwel geheel gescand en in een Picasa webalbum geplaatst heb) waren in bezit van sneuper Oeble Viersen die ze weer van een familielid, oud-voorzitter E.Oostenburg, had gekregen. Door de schenking aan de Oudheidkamer worden de boeken voor het nageslacht veiliggesteld in een bibliotheek die meer bijzondere werken aangaande de gemeente Kollumerland bevatten. Hierin bevinden zich bv ook de dagboeken en plakboeken van Johannes Belgraver (Jan de Tippelaar). Daarnaast heeft de Oudheidskamer een fotoarchief met oude foto’s.
Cazemier zit in het bestuur van deze Oudheidkamer Mr Andreae te Kollum. Deze is gevestigd in een oud postkantoor in het centrum. De Oudheidkamer heeft tot doel het publiek te betrekken bij de historie van de gemeente Kollumerland. De vaste collectie objecten laat het leven en werken van inwoners van Kollumerland omstreeks 1900 zien. In een aantal kamers vindt u: oude ambachten, dienstbodekamer, stijlkamer, fotoatelier, schoolklas, kruidenierswinkeltje,en verder nog religieuze objecten,een kostuumafdeling en een verzameling vaandels. Daarnaast houdt men ook lezingen, zoals op 22 september 2010 met onderwerp: De bodem Vertelt, door Evert Kramer, conservator archeologie bij het Fries Museum te Leeuwarden.
De naam is ontleend aan Mr. Arnoldus Johannes Andreae (1845-1899), geboren te Kollum op 30 januari 1845 als zoon van Daniël Hermannus Andreae en Petronella Maria Eskes. Hij trouwde op 25 september 1877 met Ulrica Hermanna Huber. In de tweede helft van de 19e eeuw was hij notaris in Kollum en daarnaast historicus. Bekend is hij o.a. om zijn publicatie “Oudheidkundige plaatsbeschrijving van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, deel I en II“.
Sinds kort heeft de Oudheidkamer een nieuwe website, waarop uitgebreide informatie over de bezoekmogelijkheden en tentoonstellingen gegeven wordt. Een bezoekje waard voor de sneuper met banden met Kollumerland!

 Posted by at 11:03

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.