jun 072010
 

Regelmatig komen er nieuwe maritieme bronnen online. Ik heb weer een aantal voor u op een rijtje gezet.
In al deze bronnen komen Friezen voor.

Zo heeft het Britse Nationaal Archief een database met onderscheidingen van zeelieden uit de koopvaardij tijdens de Eerste Wereldoorlog online gezet. Zoeken kan op naam en geboorteplaats. Let op: het is deels een betaal database, dus de details kosten geld.

Verder heeft Piet Boltjes uit Amsterdam een bestand online gezet met daarin Friezen in de koopvaardij vanaf ca 1800 tot heden, waarbij op naam van Schip en Opvarende gezocht kan worden. Hierin staan ook Friese opvarenden van de SS Leerdam (zie afbeelding hierboven), die op weg naar Buenos Aires verging.

Een vroegere periode wordt bestreken door de Zweedse tegenhanger van onze VOC, het Archief van de Zweedse Oost-Indische Compagnie 1731-1813. Nederlandse plaatsen die voorkomen in de database als plaats van herkomst (sok amnen=zoek plaatsen): Amsterdam, Holland, Rotterdam, Zeeland.
Vermoedelijk betrof het dus meer de VOC Kamer waar ze vandaan kwamen.

De bekende online database met VOC Opvarenden heeft inmiddels ook enkele scheepssoldijboeken van voor 1700 gedigitaliseerd. Zo vind je nu het schip de Gouden Gans uit 1644 en het Wapen van Zeeland. Ook vond ik nog een grappige transcriptiefout van een zeevarende uit De Rottevalle: Jan Itses, de ratteval (!), Immagonda, 1763.

Al enkele jaren volg ik het blog van Jim Bender over Anglo Dutch Wars, de Engelse Oorlogen die op zee werden uitgevochten. Af en toe staan er interessante zaken over de Friese Admiraliteit op, zoals het bericht over de pinas Gideon, in 1631 onder commando van Tjebbe Aukes uit Dokkum.

 Posted by at 16:40

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.