jun 112010
 

Ga je mee zwemmen?

Expositie over de geschiedenis van de badmode en zwemmen in Dokkum

In museum het Admiraliteitshuis is vanaf zaterdag 12 juni de expositie ‘Ga je mee zwemmen?’ te bezichtigen. De tentoonstelling laat de geschiedenis en ontwikkeling van badkleding zien en vertelt over het baden in de verschillende zwembaden in Dokkum.
Aan de hand van een groot aantal badpakken uit eigen collectie, de collectie van het Fries Museum, Museum Pakhuis Koophandel in Leeuwarden en Museum Noordwijk is de ontwikkeling van het badpak te zien. Was er rond 1900 een heus pak voor vrouwen en voor heren, nu zijn de bikini en de zwembroek de standaard op de Nederlandse stranden.
De mooiste en oudste badpakken zijn gedragen tussen 1890 en 1920. Daarnaast zijn er badpakken van het merk Tweka, deze werden alleen in de goede sportzaak verkocht, en gebreide badpakken.

Erg leuk is de collage van badpakken die door het publiek zijn ingebracht. Het is net alsof je op een warme dag op het strand beland bent.

De expositie wordt ondersteund met afbeeldingen uit tijdschriften en foto’s van de Pim Kamminga stichting en door het publiek ingebrachte foto’s. Te zien zijn onder andere kinderen die zwemles krijgen, een vriendinnengroep op het strand van Ameland en demonstaties tegen de geplande sluiting van het zwembad in Dokkum.

Ook gaat de expositie in op de geschiedenis van de zwembaden in Dokkum. Aan de hand van foto’s wordt verteld over het ontstaan van het zwembad en de locaties die het gekend heeft.

Op deze locaties werden ook zwemlessen verzorgd. Het museum heeft een groot aantal zwemdiploma’s weten te verzamelen uit de periode 1942-1991 van mensen die in Dokkum het zwemdiploma hebben behaald. Sommige kinderen hadden het papiertje al op 5 jarige leeftijd, anderen wachten daarmee tot zij 35 jaar waren.
‘Ga je mee zwemmen?’ is te zien van 12 juni t/m 18 september 2010.
Voor in de agenda:
Mw. Loes Schurer – de Haan, vrijwilligster in het Admiraliteitshuis heeft voor deze expositie een rondleiding voorbereid. De rondleiding duurt 90 minuten en kost € 5,00 per persoon (incl. entree en kopje koffie/thee). Er wordt verteld over de geschiedenis en de ontwikkeling van badkleding en het baden, ondersteund met anekdotes en verhalen.
Opgeven kan via info@museumdokkum.nl of telefoon 0519 – 293 134, bij minimaal 5 personen kan de rondleiding doorgaan.
Data: woensdag 30 juni, 28 juli, 18 augustus en 8 september telkens om 14.00 uur.
 Posted by at 10:27

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.