jun 262010
 

Tresoar meldt de schenking door de Stichting Vrienden van Tresoar van De Oprecht Nieuw Hallumer Almanach foar 1779 als bijzondere aanwinst voor de collectie. Volgens het titelblad is de almanak geschreven door Maayke Jakkelis, maar die dame was geen bestaande persoon maar een personage dat in een vorige almanak werd opgevoerd. Maayke was een parmantige boerin uit Hallum, die naar Leeuwarden afreist om de intocht van prins Willem V mee te maken. Maar daar komt het niet van; ze laat zich kussen door een jonge officier. Het verhaal van Maayke Jakkelis trok veel lezers; dat is waarschijnlijk de reden dat zij als schrijver van de almanak is opgevoerd.

De echte auteur van de almanak blijft anoniem, maar het was een publiek geheim dat het een dominee uit Dokkum, Feike de Boer, was.

Het is een wonder dat een almanakje als dit bewaard is gebleven; ze werden meestal weggegooid als er weer een nieuwe uitkwam. Er is verder iets opmerkelijks aan dit exemplaar van de almanak, er is namelijk een stuk bij ingenaaid. Het toegevoegde is Jonge Lieuws Boosk , een lichtvoetige toevoeging bij de meer zakelijke informatie van de almanak. De gehele almanak is in gescande vorm beschikbaar via de Tresoar website.

 Posted by at 23:28

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.