jun 202010
 
Veel genealogen hebben in de loop der jaren een groot aantal papieren en digitale bestanden opgebouwd die de familiegeschiedenis beschrijven. De digitale bestanden worden veelal bewaard op de harde schijf van de computer. In diezelfde periode zijn er echter ook nogal wat ontwikkelingen geweest op het gebied van software en hardware. De meesten zullen zich nog wel herinneren dat tekstbestanden in Wordperfect werden opgemaakt en dat grote slappe (floppy) disks werden gebruikt om bestanden op te slaan. Beeld werd veelal vastgelegd op videobanden of grote tapes. Dat kan nu al tot problemen leiden!
Niet alleen kunnen de oude opslagmedia vaak niet meer afgespeeld worden wegens het verdwijnen van de afspeelapparatuur ook de floppys en zelfs CDs verminderen snel in kwaliteit. Computers worden nog maar zelden uitgerust met een diskette-station. Fotos verkleuren of werden oorspronkelijk in een te lage resolutie digitaal opgeslagen.
Stuur bij voorkeur met enige regelmaat uw bestand als email-bijlage naar uw webgebaseerde email-account zoals yahoo of gmail en familieleden. Zorg er ook voor dat de bestanden in nieuwe software-formaten leesbaar blijven of als een txt bestand worden opgeslagen. Ook een papieren uitdraai die bij familieleden of een archief worden ondergebracht zijn een goede manier om uw jaren van onderzoek veilig te stellen. Voor Noordoost Friesland kunt u uw gegevens aanbieden bij het Streekarchief en de Historische Vereniging Noordoost Friesland.
Videobanden kunt u laten digitaliseren bij de HEMA of speciaalzaken, waarna u een kopie, of delen daarvan op YouTube kunt plaatsen, zoals ik met de dorpsfilm uit 1952 van Munnekezijl heb gedaan.
Foto’s kunt u scannen en op een website plaatsen of ter bewaring aan het archief of onze vereniging geven. Eventueel plaatsen we het in ons online foto-album Zoekplaatjes.
Bijkomend voordeel van het delen van uw gegevens is dat u mogelijk nog aanvullingen en verbeteringen op uw onderzoek krijgt! Zeker bij oude foto’s en films is het uitermate lastig om ontbrekende namen bij de gezichten te krijgen. Wacht er dus niet mee!
Zorg er ook voor dat uw adresgegevens bij uw onderzoek vermeld worden (dus niet alleen emailadres want die verouderd ook vaak snel!).
 Posted by at 11:09

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.