mei 182010
 

Bezoekers van de dinsdagavond op het Streekarchief te Dokkum kennen hem als de man met grote liefde voor de historie van Noordoost Friesland. Altijd in voor een praatje en uitleg, gebaseerd op zijn encyclopedische kennis van de regionale historie en persoonlijke contacten met vele oudere verhalenvertellers. Tijdens de ledendag in Ee in 2008 was Douwe Zwart een van de rondleiders die anekdotische verhalen over zijn favoriete plaats vertelde, zoals te zien op dit YouTube filmpje.
Douwe werd van gast van het streekarchief tot ‘dinsdagavondmedewerker’ van het archief. Hij studeerde geschiedenis en publiceerde/deed onderzoek over/naar Ee (bijv. Foeke Sjoerds en de gevelstenen van zijn geboortehuis) en de families Zwart en Weidenaar, met zijn neef Andries Zwart.

Douwe was altijd enthousiast bezig om mensen wegwijs te maken in archief en onderzoeksmethoden. Alhoewel hij wel eens wat lang met sommige gasten bezig was, waardoor anderen op boeken moesten wachten!

Zijn specialisme: Amsterdamse School, boerderijbouw, waarover hij al diverse keren in de Sneuper gepubliceerd heeft. En altijd kan hij dankzij zijn geweldig geheugen de nodige mondelinge toelichting op zijn werk geven.

Douwe heeft nu een geregelde baan bij het Dockinga College en daardoor minder tijd voor dinsdagavondwerk (ivm vergaderingen op die dag/avond). Ook woont hij nu wat verder weg (eerder in Damwoude, Kollum, Ternaard en Ee), dus het werd allemaal wat lastiger. Vandaar dat Douwe nu gestopt is met het dinsdagavondwerk op het Streekarchief.

Douwe, namens alle Sneupers bedankt voor je vele werk!

 Posted by at 09:45

  One Response to “Sneuper Douwe Zwart uitgezwaaid bij Streekarchief”

  1. Hallo douwe ik ben op zoek naar foto’s van de kooiplaats van anjum daar woonde de familie dijkstra heb jij daar foto’s van volgens van der ploeg heb jij daar dicht bij gewoond groetjes sietse postma

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.