mei 232010
 

Op vrijdag 21 mei kwam de Wurkgroep Maritime Skiednis van de Fryske Akademy bijeen in het Hellinghus te Dokkum. Dankzij het prachtige weer konden de grote klapdeuren van het karakteristieke gebouwtje open blijven staan.
Voorzitter Jan de Vries heette namens het bestuur de leden welkom om vervolgens het woord te geven aan Hans Zijlstra voor een korte introductie over de Historische Vereniging Noordoost Friesland te Dokkum. Directeur/conservator Ihno Dragt van het Admiraliteitshuis, dat het Hellinghus binnen de stichting Dockumer Roem exploiteert, lichtte vervolgens de museale activiteiten toe.
Er stond een lezing op het programma over het Zeemanscollege van Schiermonnikoog door de heren Arend Maris en Piet Teensma. De laatste was helaas verhinderd maar werd kundig vervangen door de heer Durk Reitsma. Hij begon dan ook met een schets van de Schiermonnikoger maritieme geschiedenis. Vele snikschippers, smakschippers, Noordvaarders, boeierschippers en andere zeemannen passeerden de revue, vaak ook met familiale banden op het vasteland. Schiermonnikoog richtte zich van oudsher op de vangst van schol en oesters, welke laatsten door overbevissing verdwenen. Vele Schiermonnikogers met namen als Jaski en Dubblinga vestigden zich later in plaatsen langs de Zuiderzee, zoals Nieuwendam. Ook met plaatsen op en langs het Oostwad, zoals Greetsiel, Flensburg en Helgoland zijn er genealogische banden.
Arend Maris nam het verhaal over met een enthousiaste vertelling over de totstandkoming van het kloeke boek (ik meen 3,5 kilo). Vele oudere bewoners van Schiermonnikoog werden persoonlijk benaderd en waren uiteindelijk bereid unieke foto’s en verhalen af te staan voor het schitterend ontworpen boek over het pas in 1859 opgerichte Schiermonnikoger Zeemanscollege en Pensioenfonds, nog steeds te koop voor slechts 45 euro.
Na een geanimeerde discussie (o.a. de heer Goslings had aanvullende informatie over de Dokkumer rederij Posthuma & Goslings) en vragenronde ging het gezelschap aan boord van de Dokkumer trekschuit. Stadsverteller Max Posthuma was aan boord om tijdens de rondvaart de geschiedenis van de maritieme vestingstad toe te lichten. En dat onder een heerlijk schijnend zonnetje langs de bolwerken waarbij we via de Zijl aanmeerden bij het terras van de Posthoorn.
Een foto-impressie van de middag vindt u via het Picasa-album van het Sneuper blog.

Voor de aanwezigen die nog wat meer willen lezen over de andere getoonde boeken, hierbij verwijzingen naar de Ondergang van de Batavia (met Dokkumer Jeronimus Cornelisz, 1598-1629), Elisabeth de Flines (die rond 1710 in het Admiraliteitshuis woonde), Op de Praatstoel (over oral history in Noordoost Friesland) en De Sneuper (het verenigingsblad van de Historische Vereniging Noordoost Friesland).

 Posted by at 20:01

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.