mei 152010
 

Met enige regelmaat krijg ik emails van mensen die genealogisch onderzoek doen naar een familie Zijlstra. Gemakshalve wordt er daarbij vaak van uitgegaan dat alle mensen met de achternaam Zijlstra familie van elkaar zijn. Niets is minder waar. Toen in 1811/1812 de Friezen een achternaam moesten aannemen waren er meer dan 200 mensen die onafhankelijk van elkaar de naam Zijlstra kozen. De naam is gebaseerd op de locatie nabij een Zijl= sluis waar rond 1811 de personen meestal woonden of een relatie mee hadden. Zo woonden mijn voorouders tot ca. 1805 bij de kleine Ezumazijl, waaraan desondanks 4 a 5 personen die geen familie van elkaar waren de naam Zijlstra ontleenden.
Als klein jongetje ging ik al met mijn ouders mee naar de Flevohof in Dronten, waar vanaf 1979 bijeenkomsten werden gehouden van mensen met de achternaam Zijlstra. De voormalige stichting Geslachten Zijlstra, die bestond van 1979 tot 1999, bracht jaarlijks een Verantwoording (boekwerk) uit met stambomen van families met de achternaam Zijlstra of een variant hier op (meer dan 200 niet verwante families). Er zijn een kleine 30 nummers van de Verantwoording gepubliceerd.
De collectie, inclusief krantenknipsels en foto’s is inmiddels overgedragen aan de Nederlandse Genealogische Vereniging in Weesp. Leden van de NGV kunnen het daar gratis raadplegen. De Verantwoordingen zijn ook te raadplegen in Streekarchief Dokkum en mogelijk bij CBG in Den Haag en Tresoar in Leeuwarden.
Een aantal pagina’s met indexen en overzichten heb ik gescand en online gezet in een Sneuper webalbum, zodat onderzoekers naar families Zijlstra gerichter verder kunnen zoeken.
Update: Bij Tresoar in Leeuwarden is ook een boek aanwezig van de specifieke familie Zijlstra die als oudst bekende voorvader had: Tobias Gaukes. Zoon was : Michiel Tobias, ovl. voor 1656, en huw. met Sjouck Auckedochter. Michiel verkocht in 1611 1/7 deel veen in Smallingerland, met name Houtigehage (ten Z.O. van Rottevalle). Het boek heet Kroniek van de familie Zijlstra, geschreven door Geertje Hovinga-Zijlstra te Assen.
Update 2: Simon Wierstra deed onderzoek naar families Zijlstra in Menaldumadeel.
Gelijk via Google maar even verder gekeken naar genealogie├źn van families Zijlstra (zoek op genealogie of stamboom Zijlstra):
Stamboom Willem Age Zijlstra, vanaf ca. 1764.
Nakomelingen van Tjeerd Ypes Zijlstra uit Blija

 Posted by at 23:45

  3 Responses to “De voormalige Stichting Geslachten Zijlstra”

  1. Reageer:

    Het Fries Documentatiecentum voor Genealogie, een vrijwilligersorganisatie en ondergehuurd bij Tresoar, beschikt over vrijwel alle Verantwoordingen van de Zijlstra-familie.

    Als er iemand is die daar belangstelling voor heeft, kan hij/zij contact opnemen. Per mail: friedoc@hetnet.nl (Hans Geestman) of per telefoon 0570-521931 (Freerk Kunst).

     
  2. Reageer:

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.