mei 272010
 

In 2010 bestaat de Stichting Alde Fryske Tsjerken 40 jaar. Dat is natuurlijk heel wat jonger dan de Friese kerken die zij in beheer heeft. Momenteel bezit de stichting 38 kerkgebouwen en 1 klokkenstoel. Ik heb eens rondgekeken op de website van de kerken-stichting en zag diverse nijsgjirriche zaken. Zo is de kerk van Bornwird, heel modern, een zogenaamde e-kerk. Dat betekent dat je een kijkje kan nemen in de kerk, zonder dat hij officieel geopend is. Om de deuren te openen, hoeft de bezoeker alleen maar een sms’je te versturen naar een speciaal telefoonnummer. Hij krijgt dan een sms’je terug met daarin een code. Daarmee kan de kerkdeur geopend worden. De bezoeker betaalt 1,50 euro voor het sms’je met de code. Daarvan gaat een deel naar de kerk. Om eventuele vandalen te kunnen achterhalen, wordt van iedere bezoeker een foto gemaakt.
Sinds december 2009 is ook de monumentale Hervormde kerk van Holwerd overgenomen.

Uit de Dongeradelen zijn ook de kerk van Oostrum, HantumhuizenJouswier en Raard vertegenwoordigd.
Donateur van de Stichting kunt u worden voor minimaal € 17,50 per jaar. Hiervoor krijgt u onder meer 2x per jaar het blad “Keppelstok”. Hierin worden diverse onderwerpen behandeld die op kerkmonumenten betrekking hebben, zoals bijvoorbeeld bouwkunst, muurschilderingen, meubilair en grafzerken.

Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum organiseert de Stichting Alde Fryske Tsjerken in samenwerking met het Fries Museum een bijzondere activiteit op donderdag 27 mei: een avond in het teken van het Friese avondmaalzilver. Conservator kunstnijverheid Marlies Stoter verzorgt een voordracht met een prachtig overzicht van het avondmaalzilver en enkele topstukken in Friesland. Aanvang 19.30 uur.

Voor de donateurs en belangstellenden wordt 2x per jaar een excursie langs een aantal kerkgebouwen georganiseerd. Hierbij wordt dan door deskundigen uitleg gegeven over alle zaken rond deze monumenten. 1 keer per jaar, in oktober, is er een donateursvergadering met daaraan gekoppeld een excursie. Gewoon even donateur worden dus!

 Posted by at 09:42

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.