apr 092010
 

Op zaterdag 10 en zondag 11 april is er in museum het Admiraliteitshuis in Dokkum en museum ’t Fiskershúske in Moddergat van alles te doen. Tijdens het museumweekend is rond een bepaald museumstuk een aantal leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De entree en de activiteiten zijn dit weekend gratis.

In het Admiraliteitshuis is een mini-expositie ingericht over Sonnema Berenburg en de snoepjes van Fortuin, twee bedrijven die hun oorsprong hebben in Dokkum. Speciaal voor dit weekend laat het museum een aantal nieuwsgierige objecten uit het depot zien.
Bezoekers kunnen zelf een ulevelrijmpje maken, bekend van de ijsbonbons van Fortuin, of kunnen proeven van de Sonnema Berenburg. Daarbij wordt uitgelegd hoe beerenburg gemaakt wordt. Voor jong en oud is er een speurtocht waar je een mobiele telefoon voor nodig hebt.
Bij de expositie over centsprenten kunnen kinderen zich uitleven door een levensgroot stripverhaal te tekenen of zelf een prent in te kleuren.
Een loden aasvisje uit 1850 staat centraal in ’t Fiskershúske. Rondleiders vertellen hier een verhaal bij voordat ze u meenemen ’t Fiskershúske in. Natuurlijk zijn ook hier leuke activiteiten te doen.
Een visser zit klaar om te laten zien hoe het garnalenpellen in zijn werk gaat, verwacht vieze vingers want hij zal u aan het werk zetten. Bij hem kunt u ook een stukje van een rauwe gedroogde vis proeven. Voor kinderen is er een spannende speurtocht door de huisjes en kan meegedaan worden met een kleurplaatwedstrijd.
Een antieke tractor met wagen staat klaar om met bezoekers ‘de weg van de garnaal’ te rijden. Een rondje door het dorp langs bijzondere plekken, van de plek waar de garnalen door vissers aan land gebracht werden naar de garnalenfabriek in Moddergat.
Het Admiraliteitshuis is zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Museum ’t Fiskershúske is zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
 Posted by at 08:48

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.