apr 022010
 

Veel Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB) gaan hooguit terug tot ongeveer 1650/1665. Voor de periode daarvoor zijn de bronnen erg schaars. Door de ongebreidelde activiteit van Anton Musquetier is sinds kort het kerkarchief van Blija en Hogebeintum (de plaats met de hoogste terp van Friesland) gefotografeerd. En daar waar de DTB teruggaan tot 1659 (wat al lang niet slecht is), daar gaan de Diaconieboeken terug tot 1611! En dat biedt natuurlijk extra mogelijkheden voor de sneupers. De oudere teksten zijn wel wat lastiger te lezen, maar een gratis cursus paleografie kunt u tegenwoordig ook al vanachter de computer volgen. En dan is het maar bladeren door de oude boeken via het beeldscherm. Naast de DTB en Diaconieboeken zijn de Lidmatenboeken (vanaf 1659) aanbevelenswaardig. Vergroten kunt u de foto’s ook en een overzicht van de gedigitaliseerde kerkboeken vindt u op de site van Musquetier. Als u iets interessant vindt laat het ons weten, bijvoorbeeld via een artikel voor De Sneuper!

 Posted by at 16:49

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.