mrt 012010
 

Vandaag was de bekendmaking van de winnaars van de Verkiezing Genealogisch Goed. Deze verkiezing van de beste genealogische internetpublicatie is een initiatief van Bob Coret.

Er waren twee categorieën waarin prijzen gewonnen konden worden: de publieksprijs en de juryprijs. De publieksprijs is gebaseerd op het aantal online stemmen die op een site zijn uitgebracht en de juryprijs komt tot stand door een optelsom van de cijfers die een zeskoppige deskundige jury geeft.
Aangezien dit Sneuper blog ook genomineerd was was ik wel benieuwd natuurlijk naar de uitslag. In een veld van 77 deelnemers is het blog uiteindelijk in de categorie juryprijs als tweede geëindigd. Niet slecht dus!
Ben ik er tevreden mee? Een beetje gemengde gevoelens eigenlijk. Ja, want een deskundige jury vindt blijkbaar ons blog de moeite waard te vermelden en als voorbeeld voor anderen te dienen. De jury bestond overigens uit Isabelle Heyvaert (RA Tilburg), Albert Hoekstra (NGV), Yvette Hoitink (Nationaal Archief), Christian vd Ven (BHIC), Rob van Drie (CBG) en Cees Heystek (HCC). Nee, want net als Sven Kramer ga je natuurlijk voor goud en is zilver weinig meer dan een troostprijs.
Opvallend is dat de top 5 van de juryprijs niet voorkomt in de top 5 van de publieksprijs. Dit Sneuper blog behaalde bij de publieksprijs een gedeelde elfde plaats met 57 stemmen (de winnaar het Groene Graf behaalde er 208). Deze klassering valt me eerlijk gezegd echt tegen.
Wat zegt dat? Persoonlijk denk ik dat de publieksprijs in belangrijke mate bepaald wordt door een goed, enthousiast en betrokken netwerk van email-contacten. Ondanks het hoge aantal bezoekers per maand van het Sneuper blog is dat nog een beetje een zwak punt bij de (Noordoost) Friezen. Het vooroordeel van de wat stugge, introverte noorderling gaat ook online op denk ik. Niet voor niets wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van de reactiemogelijkheid bij de blogartikelen. Het is dan ook niet te verwachten dat de wel enthousiaste Friese stemmers vervolgens hun hele netwerk van emailadressen, Facebook en Twitter inzetten voor een hoge klassering.
Maar misschien is dit wel een mooie aansporing om in de toekomst wat actiever te worden!!! Bij deze dan ook: wilt u zelf eens een artikel op dit blog plaatsen, stuur het me dan toe. En een reactie geven kon altijd al (klik hiervoor op het woordje reacties onder deze blogtekst). En met Google Friend Connect kunt u dit blog nog makkelijker volgen (u heeft dan wel een Google, Twitter, Netlog, OpenID of Yahoo account nodig).

De juryprijs werd gewonnen door de website van de Stichting Familiearchief De Clercq. Een mooi voorbeeld van een familie-genealogie die meer laat zien dan alleen jaartallen en plaatsnamen.
Update: de Nieuwe Dockumer Courant van maandag 8 maart 2010 meldt in een bericht op de voorpagina ook de tweede plaats van dit blog.

 Posted by at 12:20

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.