mrt 222010
 

Een voor velen onbekende bron van mooi beeld is de online database van de Ottema-Kingma Stichting. Ik citeer de website: De OKS ving haar werkzaamheden aan in 1955 na het overlijden van notaris Nanne Ottema en heeft tot doel “Het bevorderen van kunst- en cultuurhistorie in Friesland“. De OKS heeft ruim 30.000 objecten in haar bezit, welke aan talloze musea en erfgoedinstellingen in Friesland in bruikleen zijn gegeven, waaronder het Princessehof en het Fries Museum in Leeuwarden.
Interessant is om eens in de database te zoeken. Dit kan op verschillende wijzen, vaak met behulp van drop-down menu’s die daarmee het vinden makkelijker maken. Ook is er een zoekhulp-pagina.
Zo merk je bij zoeken in de database dat in het veld Vervaardiging Plaats het geen zin heeft Anjum in te voeren, simpelweg omdat het niet in de lijst voorkomt. Wel komt Dokkum voor met diverse zilveren voorwerpen uit de presentatie van het Dokkumer Admiraliteitshuis. Van de Dokkumer kunstenaar Gosling Posthumus is een schilderij van een meisje in Fries kostuum bekend (zie rechtsboven).
Aardig is dat je ook kunt zoeken op materiaal-soort, bv zilver of balein.
Bij Standplaats kun je het museum aanklikken waar het voorwerp zich bevindt. Zo krijg je bij Museum ’t Fiskershúske de interessante houten schooltas van T.T. de Vries uit 1818. Door te klikken op de tekst krijg je een uitgebreidere toelichting en de foto kun je met 1 klik vergroten. In de collectie bij Museum Admiraliteitshuis is o.a. een compagnieskist (kist van een opvarende van de VOC) en een Schilderij met een voorstelling met schepen bij land (1725-1750).

 Posted by at 14:02

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.