mrt 072010
 

Als u bezig bent met oude foto’s en het dateren ervan kan het zeer handig zijn te weten wie de fotograaf was. Sinds kort is er een nationale fotografendatabase in opbouw. Via www.fotografen.nl kunt u de online fotografen-encyclopedie met basisgegevens over fotografen raadplegen. Momenteel zijn dat de gegevens van zo’n 40.000 fotografen afkomstig van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Nederlands Fotomuseum. Fotografen.nl is een levende website die constant aangevuld, gecontroleerd en up-to-date wordt gehouden door professionals en door de websitebezoekers zelf.
Fotografen.nl
is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en het RKD.
In het zoekscherme kan zowel op achternaam als plaatsnaam gezocht worden. Op zoekterm Dokkum vind ik o.a. Jan Kuipers en Pieter Tjepkema. Vervolgens kan ik in zijn pagina verder klikken naar zijn info in de database van RKD Artists. Als er foto’s beschikbaar zijn kan ook daar naar doorgeklikt worden.
Op de site van Andrys Stienstra is een lijst van fotografen in Friesland beschikbaar. Ook hiermee heeft u een hulpmiddel om een eventueel onbekende foto mee te dateren. Als u oude foto’s scant vergeet dan niet ook de achterkant te scannen (waar vaak gegevens over de fotograaf op staan). Helaas is dat niet gebeurd met de foto’s van de rubriek Sneuper zoekplaatjes.

 Posted by at 19:18

  2 Responses to “Nederlandse fotografen vanaf 1839”

 1. Op 01-05-2013 is een website over Pieter Tjepkema gepubliceerd. Deze website is mede tot stand gekomen door het leerbedrijf van het Grafisch Lyceum Utrecht >> S2B discover!

  S2Bdiscover! te Amersfoort en initiatiefnemer Klaas van Huizen (PhotoVorm) en het leerbedrijf hebben met de website een ode aan Pieter Tjepkema willen brengen.

  Pieter Tjepkema (nu 82 jaar) is woonachtig te Amersfoort. 

  Wellicht kan de website opgenomen worden op uw website.

  mvg.

  Henk de Vries – Locatiemanager S2Bdiscover! te Amersfoort.

   
 2. De site is na Pieters overlijden in maart 2016 nog steeds in de lucht: http://www.pietertjepkema.nl
  Als erfgenaam van Pieter heb ik ook de inhoud van de site aangepast .
  Hij wordt op dit moment weer aangepast; denk dat in ieder geval na 30 aug 2020 de nieuwe aanpassingen er op staan.
  Informatie over Pieter bij Rob Goedvolk, 033 433 18 14 0f 06 2202 7505.
  Als u aanvullende info over Pieter heeft dan hoor, lees ik die graag!
  Rob Goedvolk
  Hoogland

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.