feb 062010
 

In 1855 deed het Fries Genootschap van Geschied-, Oudheid- en Taalkunde een beroep op de Heeren Onderwijzers der Jeugd in Friesland.

Dit deden zij aangezien de Onderwijzers, die, vooral op het land, meer dan anderen in de gelegenheid zijn, hunne woonplaats te leeren kennen en te kunnen beschrijven, en die, zoo men hoopt, daarin eene aangename bezigheid zullen vinden, om ook naar buiten voor anderen nuttig te zijn.
In Niawier, ongeveer een uur gaans ten Noorden van Dokkum, nam schoolmeester H. Knoop deze taak op zich. In 1857 beschreef hij het dorp, waar de inwoners van leefden, wat ze verbouwden en hoe de school was samengesteld. Om meerdere redenen vond ik dit interessante informatie. Niet alleen is een dergelijk beschrijving leuk om de droge stamboomgegevens mee te verlevendigen (tenslotte werd mijn overgrootvader Bauke Jogchums Zijlstra in 1857 in Niawier geboren en kreeg hij dus les van meester Knoop), ook is Niawier de thuisbasis van onze huidige voorzitter en Niawierkenner Jan Walda. De voormalige bakker heeft in de loop der tijd vele verhalen op papier gezet (online als het Walda-archief) en heeft ook over meester Knoop in de dorpskrant gepubliceerd. Er is nota bene een schoolfoto bewaard gebleven van rond 1873 waarop meester Knoop afgebeeld staat!
De Fryske Akademy heeft daarnaast een uitgebreide geschiedenis van het onderwijs in de gemeente Oostdongeradeel online beschikbaar gesteld.
Aan een transcriptie van de beschrijving van meester Knoop ben ik helaas nog niet, en voor zover ik weet ook niemand anders, toegekomen. Wel heb ik de handgeschreven aantekeningen gescand en in een van de albums van de Sneuper online gezet. Mocht u (een deel van) de tekst wel willen transcriberen dan kan dat direct in de ruimte voor Opmerkingen onder de afbeelding. U kunt op de afbeelding klikken en hem vergroten. Elke tekstuele bijdrage is welkom!
 Posted by at 23:41

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.