feb 032010
 

Jacob Bosma van het Admiraliteitshuis meldt in een persbericht het volgende:
Admiraliteitshuis opent deuren na onderhoudswerkzaamheden met nieuwe expositie en nieuwe manier van presenteren dmv QR-codes

Na 3 maanden van onderhoudswerkzaamheden is het museum weer open voor publiek. Vanaf deze week is de expositie ‘Centsprenten, voor vlijt en goed gedrag’ te bezoeken en kan er voor objecten in het museum op een vernieuwende manier informatie opgevraagd worden.

Met ruim 30 prenten laat het museum een deel van de 500 prenten in zijn collectie zien. Deze prenten en een groot aantal digitaal gepresenteerde prenten geven een representatief en gevarieerd beeld van de collectie centsprenten uit de 19e en 20e eeuw.

Centsprenten (de kosten van een prent waren in die tijd 1 cent) werden onder andere aan de jeugd gegeven voor goede prestaties op school en hadden zeer diverse onderwerpen. Van geschiedenis tot bijbelse vertellingen, van sprookje tot spookverhaal, al dan niet voorzien van teksten.
Prenten werden gemaakt doormiddel van sjablonen en waren ongekleurd. Was een prent ingekleurd dan werden vaak alleen de primaire kleuren gebruikt.

In de 3 maanden dat het museum dicht was is er samen met Speak uit Surhuisterveen en Ynform uit Oentsjerk hard gewerkt om op een nieuwe en innovatieve manier de collectie van het museum te presenteren. Door middel van QR-codes kunnen bezoekers met behulp van hun eigen mobiele telefoon meer informatie opvragen over objecten. (Wel even een QR reader voor je iPhone, Blackberry/Smartphone of Android downloaden, HZ).
Vanaf vrijdag 5 februari kunnen bezoekers het geluid van een staande klok horen, bijna alle informatie die bekend is over Bonifatius opvragen, details van een zilveren knottendoosjes bekijken en meer informatie en detailfoto’s opvragen over de verschillende prenten die te zien zijn en vervolgens al die informatie mee naar huis nemen om het nog eens rustig terug te lezen.

De expositie ‘Centsprenten, voor vlijt en goed gedrag’ is te zien van 2 februari t/m 22 mei 2010. Het museum is open van dinsdag t/m zaterdag, van 13.00 tot 17.00 uur. Een voorproefje kunt u alvast zien via dit filmpje op YouTube.

Noot HZ: Ik heb het zelf even uitgeprobeerd met mijn iPhone en de gratis QR reader Mobiletag. In eerste instantie lukte het me niet de QR code (rechtsboven in dit artikel) goed in beeld te krijgen, maar toen ik mijn iPhone horizontaal richtte op de code schoot opeens een flits door het apparaat die me naar de website www.speak.nl/museumdokkum leidde. Hier staat gedetailleerdere informatie over de tentoonstelling. Wel een geinige gadget vind ik, hoewel ik me afvraag hoeveel bezoekers dit in Dokkum werkelijk gaan uitproberen. Ben benieuwd! In ieder geval leuk dat het museum zo nieuwe presentatietechnieken uitprobeert, die ook een jonger publiek zullen aanspreken. Een mooi staaltje museummarketing.

 Posted by at 20:57

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.