jan 032010
 

Een van de belangrijkste lessen van de opkomst van internet is dat het delen van informatie leidt tot nieuwe inzichten en het verbeteren van de oorspronkelijke kennis. Een abc’tje zou je zeggen maar nog al te vaak houden mensen informatie voor zichzelf. Uit angst voor, ja wat eigenlijk? Plagiaat heb ik wel eens horen zeggen: ze gaan er met mijn jarenlange onderzoek vandoor alsof het van henzelf is.
Maar juist dat pleit ervoor luid en duidelijk en op tijd je eigen onderzoek te delen met anderen. Die dan vervolgens je kunnen helpen met aanvullende informatie of verbeteringen. En ja, misschien zelfs wel eens je informatie kopiëren en bij hun eigen gegevens plakken. Zonder bronvermelding niet netjes, maar eigenlijk de ultieme bevestiging van je kwaliteiten. Je kunt natuurlijk je onderzoek alleen in grote lijnen presenteren en voor details verwijzen naar je contactgegevens. Prima lijkt me.

Onze vereniging heeft van de laatste jaren een aantal aardige presentaties online staan, kijk maar eens op http://www.slideshare.net/sneuperdokkum
Bijvoorbeeld de lezing van Anton Musquetier over het archief van het Provinciaal Bestuur Friesland. Laten er op zijn live gehouden lezing 75 bezoekers zijn afgekomen, online heeft hij toch al weer rond de 500 extra bezoekers gehad. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor de lezing van de heer Herrema over de vlasteelt in Friesland of de lezing van Bary over katholieke linnenweversfamilies in Noordoost Friesland.
Bij deze roep ik dan ook op:

  • NGV Friesland (op zaterdag 30 januari is er in Leeuwarden een lezing ‘Vader onbekend’),
  • Tresoar (op 18 februari spreekt bij Tresoar Bauke vd Pol over de broers Canter Visscher in India)
  • Fries Museum (ik heb met interesse het online verslag gelezen van het symposium dat met en bij de Waddenacademie is gehouden in december 2009),
  • Fries Scheepvaartmuseum,(woensdag 20 januari lezing Ontdekking van de Sneker schilder Jan Buiteveld, door Sietse ten Hoeve)
  • Historia Doccumensis (op 10 februari is er een lezing in de doopsgezinde kerk ‘Dokkum, keerpunt in de Elfstedentocht’)
  • Fryske Akademy (op vrijdag 29 januari is er een symposium van de Wurkgroep Maritime Skiednis)
  • en al die andere interessante Friese verenigingen en organisaties: plaats de tekst en/of powerpointslides van lezingen na afloop online! Laat het ons weten. En als u niet weet hoe dat moet: mail me!
 Posted by at 17:36

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.