jan 302010
 

Met enige regelmaat publiceert onze Historische Vereniging Noordoost Friesland artikelen over de eilanden Schiermonnikoog en Ameland in het verenigingsblad De Sneuper. Zo hadden we in het decembernummer 94 van 2009 een artikel over een stranding van Moddergatster vissers op Schiermonnikoog en een winterse oversteek van J.H. Haverschmidt naar Ameland.

Waar wij af en toe aandacht besteden aan deze bijzondere eilanden, daar richten zich ook eilander historische verenigingen specifiek op hun eigen eiland. Ik weet dat dit op Schiermonnikoog al jaren de Cultuurhistorische Vereniging ’t Heer en Feer is. Met enige regelmaat zocht ik via Google of ze ook een website hadden maar dat leek tot voor kort helaas niet het geval. Daar is echter nu verandering in gekomen. De vereniging heeft een aardige website, waarop onder andere de inhoudsopgaven van het verenigingsblad staan vermeld en tentoonstellingen op het eiland. Zo is er nu een exhibitie over letterlappen, waarvan diverse uit de 18e eeuw.

Op Ameland wordt het blad Pollepraat gepubliceerd, waarin ook genealogische en historische onderwerpen aan de orde komen. Op internet is hier echter nauwelijks iets over te vinden. Wel heeft Gens Nostra in de laatste nummers inhoudsweergaven van het blad (uit 2002) gepubliceerd. Daarin bijvoorbeeld de stranding van het fregat De Valk in 1799 en een brief van commandeur Hidde Dirks Kat aan zijn vrouw in 1778 vanuit Straat Davis. En uiteraard zijn er ook her en der losse webpagina’s over bv de Volkskunst van Ameland , Amelander families, of Amelander musea. Mocht iemand de nummers van Pollepraat uit 2002 hebben dan houd ik me aanbevolen voor een scan van bovengenoemde 2 artikelen!
Het lijkt me sowieso de moeite waard om de Schiermonnikoger en Amelander publicaties in een ruilabonnement met De Sneuper te nemen.

 Posted by at 21:32

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.