jan 132010
 

Het Stadsarchief Amsterdam stelt sinds enige tijd via haar website het Signalementenregister beschikbaar. Dit is een database waarin deAmsterdamse politie van 1880 tot 1917 bijhield welke gevangenen elders in het land waren vrijgelaten. Van de vrijgelaten gevangenen werden een foto en gegevens opgenomen in het register ter ondersteuning van handhaving van orde en veiligheid. Er staat een behoorlijk aantal Friezen in dit register!

Je moet eerst wel een account aanmaken met inloggegevens en als je een bijbehorende foto digitaal wilt hebben moet je een klein bedrag online overmaken. Maar dat lijkt me zeker de moeite waard!
In het standaardzoekscherm kun je als extra veld Locatie toevoegen. Op geboorteplaats Dokkum kreeg ik 6 resultaten en op Kollum 2 resultaten (Leeuwarden zelfs 61).

Zelfs kleinere plaatsen in Noordoost Friesland als Ternaard, (Ooster)Nijkerk, Aalzum, Veenwouden, Ferwerd, Driesum, Grijpskerk en Engwierum leverden 1 resultaat op. Maar je kunt ook op alleen achternaam zoeken. Probeer het eens uit en laat weten of je iets nieuws gevonden hebt!
Voor andere bronnen met interessante criminaliteitszaken en foto’s van Friezen, zie mijn eerdere blogartikel Crimineel interessant.
En natuurlijk niet te vergeten de kleurrijke transcriptie van het boek van R.S. Roarda over Achttiende Eeuwse criminaliteit in de Wouden.
 Posted by at 11:28

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.