dec 292009
 

Sinds de publicatie van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis regent het varianten op dit thema. Zo is er al een Canon van de Friese Geschiedenis en wordt het wellicht tijd eens een Canon van Noordoost Friesland te maken. Voor het zover is hebben we echter al beroemde personen uit onze regio die in andere canons figureren. Zo is kortgeleden de Canon van de Geneeskunde in Nederland gepubliceerd. En zoals ik verwachtte figureert hierin onze vroedvrouw aller vroedvrouwen, Catharina Geertruida Schrader. Een mooie erkenning van deze vrouw wier dagboek zo’n mooie aanvullende bron is voor genealogen en (medisch) historici over de periode 1693-1745 in Noordoost Friesland.
Misschien heeft het geholpen dat een van de redacteuren van de canon medisch historicus M.J. van Lieburg is, die ook de publicatie verzorgde van het Memoryboeck van de Vrouwens, waarin circa 20% van de door Schrader beschreven bevallingen is gepubliceerd. Tevens is hij bibliothecaris van het KNMG, waarvan de collectie (inclusief het origineel van Schraders aantekeningenboek) is ondergebracht in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

Deze canon is ook in boekvorm uitgegeven, in de boekhandel te koop voor 17,50 en online te bestellen bij Elsevier Gezondheidszorg.

 Posted by at 17:18

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.