okt 222009
 

Er is weer nieuws over de voortgang van het project Sonttolregisters.

Deze Deense archieven bevatten de registratie van schepen die de tol in de Sont passeerden. Hieronder waren vele Friezen, waarmee het een interessante historische bron is voor zowel historici als genealogen.

In de komende jaren worden de namen in de registers verwerkt in een database en doorzoekbaar gemaakt. Voor de ongeduldigen onder ons zijn echter nu al alle scans van de omvangrijke periode 1557-1850 online beschikbaar! Het vergt een beetje kennis van oud schrift en interpretatie van oud-Deens, maar zo ingewikkeld is dat niet. Een voorbeeld van hoe je dit onderzoek aanpakt staat op het blog van Richard Keijzer.

Totaal zijn er zo’n 1,8 miljoen doorvaarten vastgelegd met daarin de naam van de schipper, zijn thuishaven en soort goederen die hij verscheepte. Een voorbeeld van de database voor het jaar 1760 met Friese schippers is ook al beschikbaar.

Het project wordt gesteund door Tresoar en Rijksuniversiteit Groningen. Voor meer informatie over dit onderwerp zie ook ons blogartikel van november 2008 over Dokkumer schippers in de Sonttolregisters.

 Posted by at 11:11

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.