sep 152009
 

In de recente Speciale Editie van weekblad Elsevier over Japan wordt weer de aandacht gevestigd op Titia Bergsma. Zij was getrouwd met de handelaar Jan Cock Blomhoff die opzichter van de pakhuizen op Deshima was. De op 13 februari 1786 in Leeuwarden geboren dochter van de Dokkumer Ennius Bergsma werd in 1817 een van de eerste westerse vrouwen in Japan.

Ondanks een verbod van de Shogun was ze met haar veertien maanden oude zoon Johannes en een aantal bedienden op Deshima gaan wonen. Toen de Shogun alsnog beval het eiland te verlaten vertrok ze, maar inmiddels had ze al een zodanige indruk gemaakt dat ze door een schilder geportretteerd was. Haar afbeelding werd daarna vele malen gekopieerd als een archetype van de westerse vrouw. Tot op de dag van vandaag komt het portret van Titia Bergsma op o.a. Japans porselein voor. De familie Bergsma komt oorspronkelijk uit Oostdongeradeel. Het familiewapen bevat 3 varkentjes, ofwel bargen. Hun boerderij droeg de naam Bar(g)wegen. Vandaar Bargsma/Bergsma.
 Posted by at 21:36

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.