jul 092009
 

Onze bekende Wil Schackmann uit Groningen geeft een vooraankondiging van een interessante dag voor Sneupers.

Op zondag 1 november 2009 wordt in Frederiksoord een Vrije Kolonistendag gehouden.

Bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in de landbouwkoloniën voor armen die de Maatschappij van Weldadigheid rond 1820 oprichtte in Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord.

Het evenement vindt plaats in vier dicht bij elkaar gelegen lokaties: museum De Koloniehof, het gebouw Inforium, hotel Frederiksoord en Huis Westerbeeksloot. Er zijn lezingen, talkshows en documentaires over de koloniën, en het Drents Archief is aanwezig met archiefmateriaal voor mensen die onderzoek willen doen.

Huis Westerbeeksloot, zetel van de Maatschappij van Weldadigheid en voormalig woning van stichter Johannes van den Bosch, is opengesteld voor bezichtiging evenals enkele leegstaande koloniewoningen.

Men kan in koloniaal uniform op de foto en deelnemen aan een rondrit of -wandeling over het kolonieterrein. Gedurende de dag is het koloniale geld het gangbare betaalmiddel en er wordt naar gestreefd daarvoor ook Rumfordse soep en aardappelbrood aan te bieden. Zittingen van de ‘Raad van Politie en Tucht in de Vrije Koloniën’ worden door een toneelgroep nagespeeld.

Nazaten van kolonisten kunnen deze dag voor het eerst informatie krijgen over de exacte lokatie waar de hoeve van hun voorvader stond (of misschien nog steeds staat).

De Vrije Kolonistendag duurt van 11:00 tot 17:00 uur en wordt georganiseerd door de Maatschappij van Weldadigheid, het Drents Archief, Wil Schackmann (auteur van De Proefkolonie) en de gemeente Westerveld in het kader van het project ‘Duusternis en Laokeblad’. De toegang is gratis.

Vanaf begin september zal nadere informatie over het programma te vinden zijn op het internetadres http://www.kolonistendag.nl/
 Posted by at 21:12

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.