jun 122009
 

In 1604 publiceerde de bekende Amsterdamse school- en rekenmeester Willem Bartjens zijn befaamde rekenboek. Enkele jaren geleden werd een facsimile uitgave herdrukt van dit oorspronkelijke werk, na een vondst in de bibliotheek van Antwerpen. Dit boek, getiteld De Cijfferinghe (1604) , van Willem Bartjens werd in 2004 door Danny Beckers en Marjolein Kool verzorgd.
Aardig genoeg is dat er ook een originele versie door Google gescand en op internet gezet is.

In 1744 werd een vernieuwde versie gepubliceerd in Leeuwarden bij Abraham Ferwerda, met een Toegift van de (hanen-)koopman/molenaar en rekenmeester Hayke Haanstra. Deze versie ligt in de bibliotheek van de Universiteit Michigan. Zou het deze in Dokkum begraven Hayke zijn: Dokkum overlijden/begraven 1760. Vermeld: Hayke Haanstra. Datum : 1760. Plaats : Dokkum. Opm. : Vermeld als eigenaar van graf nr. A86. Bron:Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL)Herv. gem. Dokkum, register van graven en begraven aan de westzijde van de kerk 1760-1828. Inventarisnr.: 184.

Bartjens woonde jarenlang in Zwolle, waar hij les gaf aan de Franse School. In 1591 opende hij een Franse School in de Amsterdamse Pijlsteeg. Generaties van koopmannen gebruikten zijn rekenregels in de dagelijkse praktijk. Nog steeds wordt een logische, kloppende redenering ‘volgens Bartjens’ genoemd, hoewel ik hem zelf eigenlijk nooit meer hoor. Jammer eigenlijk. Bartjens was een collega en tijdsgenoot van de doopsgezinde Harlinger rekenmeester Sybrandt Hansz Cardinael.

 Posted by at 23:45

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.