jun 282009
 

Vrijdag 26 juni is onze redacteur Reinder Tolsma bij de presentatie geweest van het nieuwe boek van Paul Noomen. Tolsma bericht:
Onder een geweldig grote belangstelling (van vele pommeranten) werd het boek over de Stinzen in Friesland gepresenteerd.
Vanaf midden jaren 90 is er aan gewerkt, er is een boek en een cd-rom (waarin alle stinzen) en alles is opgenomen in Hisgis.

Mevrouw Wielinga van de Kastelen Stichting vertelde dat er in heel Nederland volgens hun definitie van een kasteel (bewoonbaar en verdedigbaar tot 1550) ongeveer 2600 kastelen zijn geweest (ze zijn bezig met een lexicon dat in 2011 af moet zijn) waarvan 800 in Friesland.
Er ging een gejuich op toen de kaart van Nederland werd geprojecteerd met daarin per provincie de aantallen !
Het hoogste aantal in één provincie voor zover ik het zo gauw kon bekijken was 350, andere hadden er 200, 150, 35 enz.
(volgens mij moeten er zeker twee stinzen uit Oosternijkerk in staan, Morra is waarschijnlijk ook goed vertegenwoordigd met 4 stuks).

Het persbericht meldt verder: In De stinzen in het middeleeuwse Friesland en hun bewoners wordt voor het eerst uitgebreid geschreven over rol die adel en stinzen speelde in de sociale, politieke en militaire geschiedenis van middeleeuws Fryslân. Bij de publicatie wordt een cd geleverd die een eerste inventarisatie geeft van de middeleeuwse stinzen, per streek en per dorp. Er worden meer dan 500 locaties in beschreven. Het boek is uitgegeven bij Verloren en kost € 29,00 en zal ook in It Aljemint te koop zijn.

 Posted by at 09:00

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.