mei 292009
 

Deze week ontving ik de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering van het Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur, dinsdag 30 juni 2009 om 20.00 uur in Tresoar.
Belangrijkste agendapunt is de vernieuwing van het kwartaalblad Fryslan.

Fryslan nieuwe stijl zou er volgens het bestuur als volgt moeten komen uitzien:
6 x per jaar, full color, 32 pagina’s waaronder 4 advertentiepagina’s
– ruime aandacht voor de historische dimensie van de actualiteit
– accent op de geschiedenis van de twintigste eeuw

Verder wordt de losse verkoop benut als wervingsmiddel voor nieuwe leden. Hiervoor zou de begroting voor het blad jaarlijks van 32.000 naar 62.000 euro gebracht moeten worden. Kortom, een behoorlijke investering.

De vraag aan de leden is natuurlijk: is dat de moeite en kosten waard?

Persoonlijk vind ik het altijd goed dat een verenigingsblad met enige regelmaat vernieuwd wordt. Er zijn echter 2 punten waar ik mijn vraagtekens bij zet:
1. Het accent op de geschiedenis van de twintigste eeuw. Ik vind deze een stuk minder interessant dan die van de zeventiende eeuw of eerder. Waarom dit accent?
2. De gedachte dat het blad alleen als wervingsmiddel kan dienen.

Uit ervaring weet ik dat dit maar een klein onderdeel is. Bij de Historische Vereniging Noordoost Friesland hebben we ook een prachtig blad, De Sneuper, die voor velen aantrekkelijk is. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Onlosmakelijk hiermee verbonden is een website die actief wordt bijgehouden en die op vriendelijk commerciële wijze het lid worden makkelijk en aantrekkelijk maakt.

En eerlijk gezegd laat het Fries Genootschap hier een kolossale kans liggen. De website wordt slechts mondjesmaat vernieuwd en echt wervend is deze niet te noemen. Ik zou er dan ook voor willen pleiten geld vrij te maken voor de verbetering, maar vooral continue verversing van de website. Alleen dan kun je het ledental flink opkrikken. Onze regionale vereniging heeft de afgelopen 10 jaar ook van een kleine 100 naar ruim 400 leden kunnen groeien!
Helaas kan ik zelf niet bij de vergadering op dinsdag 30 juni zijn, maar hopelijk zal een wel aanwezige Sneuper bovenstaande vragen ter sprake kunnen brengen.
Reactie Sybkje: Helemaal mee eens. De site van de Fryske Akademy kan een stevige opfrisser goed gebruiken. Ook het aktueel houden is belangrijk. Het grote voordeel is tevens, dat er veel meer mensen bereikt worden als met zo’n blad. Ik heb het blad zelfs nog nooit onder ogen gehad, hoewel ik stiper ben van de F.A.!
Noot blogredactie: Het Fries Genootschap is wat anders dan de Fryske Akademy, hoewel ik vind dat voor beide geldt dat er online nog veel te winnen is. Dit zal ook de reden zijn waarom je het blad niet ontvangt.
 Posted by at 21:23

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.