mei 052009
 

Ongetwijfeld een van de meest briljante Dokkumers ooit, maar vrijwel geheel in de vergetelheid geraakt is Gemma Frisius. De geneesheer, mathematicus en cartograaf was aan de Universiteit Leuven degene die leerlingen als Mercator de kneepjes van het vak bijbracht.

Afgelopen zomer werd een tentoonstelling in de Universiteit gehouden, 500 jaar na zijn geboorte in 1508, waarover we op dit blog eerder berichtten.
We hadden contact met Erna Mannaerts van de Universiteit Leuven die meldde dat de tentoonstelling online gezet gaat worden en voor onze verenigingsbibliotheek een exemplaar van de catalogus opstuurde, waarvan u hierbij de cover ziet. Ook Tresoar heeft een catalogus gekregen.

De inhoud van het boekwerk is:
7. Gemma Frisius, 1508-2008, van Jan Roegiers.
18. De maat van hemel en aarde, van Geert Vanpaemel.
26. Gemma leest Copernicus (Tresoar bewaart een uniek exemplaar van “De revolutionibus orbium coelestium” van Copernicus. Dit exemplaar is eigendom geweest van Gemma en door hem van vele kanttekeningen voorzien).
32. Gemma Frisius en de Copernicaanse astronomie, van Steven Vanden Broecke.
40. Gemma Frisius’ oevre te Leuven, van Chris Coppens.
46. Literatuur.
Het boek is prachtig geïllustreerd met vele tientalen foto’s, waaronder afdrukken van titelpagina’s en telt in totaal 48 bladzijden.

We danken de Universiteit Leuven hartelijk voor deze gift en de aandacht die ze aan deze (daar wel) beroemde Dokkumer besteden.

 Posted by at 22:21

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.