mei 162009
 

Vanaf 15 mei tot en met 15 augustus 2009 is in het Dokkumer museum Admiraliteitshuis een expositie over Johannes Hilarides te bezichtigen.

Deze markante persoon woonde van 1681 tot 1699 in Dokkum en was conrector op de Latijnse school. Hij maakte prenten en schreef boeken, waaronder lesmateriaal voor zijn eigen leerlingen. Om wat extra geld te verdienen had hij in zijn woonhuis aan de Hoogstraat een boekenwinkel, waar op een uithangbord de bijbel en een vrouwenhand met speelkaarten op stonden afgebeeld.

De door directeur/conservator Ihno Dragt ingerichte expositie vertelt over het leven van Johannes Hilarides en ook de onrust die hij veroorzaakte met zijn uithangbord. Naast de boekenwinkel zijn er ook prenten, boeken en originele handschriften van Johannes Hilarides te bewonderen.
Bij het Iconografisch Bureau, onderdeel van de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie, in Den Haag zijn 2 kopergravures van Hilarides bekend. Een heeft hij anno 1691 gemaakt van de bekende dominee uit Metslawier, Balthasar Bekker (1634-1698) en de andere van stadhouder Hendrik Casimir II van Nassau -Dietz, die in 1696 te Leeuwarden overleed.

Dus leuk voor alle sneupers om even te bezoeken deze zomer!
Het museum zoekt overigens nog een vrijwilliger voor het bemannen van de balie. Interne opleiding inbegrepen!
 Posted by at 20:32

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.