apr 222009
 

Afgelopen zaterdag werd de ledendag van onze vereniging gehouden in Veenwouden. Na afloop was er nog even tijd om bij het ook in de Hoofdstraat gelegen Antiquariaat Het Vergeet-Mij-Nietje te kijken.

Ik kwam er voor het eerst, hoewel ik wel eens door mede-sneuper Tjeerd Inia gewezen was op de ruime collectie. En inderdaad is het een paradijs voor sneupers naar regionale geschiedenis en genealogie.
Ten eerste zijn er vele tweedehands boeken, waaronder vrijwel alle boeken die in de regio zijn uitgegeven, zoals het standaardwerk Geschiedenis van Dokkum. Ook Reboelje yn de Dongeradielen en de lijvige boekwerken van Helma vd Berg over monumenten in de regio staan in de boekenkast. Daarnaast vele bakken met oude foto’s (helaas bijna altijd zonder namen) en oude ansichtkaarten, per rubriek. Mevrouw Henny Boersma vond er diverse kaarten met afbeeldingen van haar hobby kantklossen.

Wat mij echter het meest verbaasde waren de bakken met originele koopaktes van ongeveer 1880 tot 1920. Vele bekende familienamen passeerden de revue toen ik er doorheen bladerde. Diverse Zijlstra’s, waaronder een Jochum Gerlofs en Gerlof Jochums Zijlstra. Maar ook namen van bekende sneupers als De Walle en Nanne Streekstra. De meestal uit meerdere bladen bestaande koopaktes worden voor 7 euro per stuk verkocht.

Het antiquariaat heeft sinds enige tijd een eigen website, maar voor het zoeken op naam moet je toch even de winkel bezoeken.

Naast dit regionale pareltje is er ook op het wereldwijde web weer een mooie historische bron gepubliceerd: de World Digital Library, met o.a. diverse Nederlandse oude kaarten.

 Posted by at 22:47

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.