mrt 012009
 

Voor een geschiedschrijving over de Noord-Friese Lokaal Spoorwegmaatschappij, ook wel bekend als het Dokkumer Lokaaltje, is de onderzoeker, Oege Kleijne, ook op zoek naar meer informatie over de bootdiensten tussen Dokkum en Leeuwarden.

Uit verschillende archieven (o.a. van de Leeuwarder Courant sinds 1752) opgedoken stukken blijkt dat de bootdiensten zeker niet ophielden met het vervoeren van vracht en passagiers tussen Dokkum en Leeuwarden toen de trein begon te rijden, begin twintigste eeuw. Op de foto uit het foto-archief van Tresoar de stoomboot in 1912 aan de kade te Birdaard. Er lijkt trouwens weinig verandert op een foto van de huidige situatie.
In het geweld van de railconcurrentie hielden een of meer bootdiensten zelfs nog stand na de opheffing van het reizigersvervoer per spoor naar Dokkum in 1936.
Dokkumers en inwoners van Leeuwarden bleven de passagiersboot in ieder geval nog tot en met het jaar 1936 trouw. Zoveel staat inmiddels wel vast.
Maar wanneer staakte de reder(s) het vervoer van passagiers? In een dienstregeling voor de provincie Friesland uit 1939 wordt de dienst niet meer genoemd. Voorzichtig kan dus worden geconcludeerd dat tussen 1936 en 1939 de bootdienst van het toneel verdween, mogelijk dat de vele busdiensten in Noord-Friesland de bootdienst(en) de das om hebben gedaan?
Kortom, de onderzoeker zou graag meer informatie willen over het tijdstip waarop de bootdienst gestaakt is met het vervoeren van passagiers en zo mogelijk ook een reden van de beëindiging. En nog meer details, zoals de naam van de reders en de schepen zijn natuurlijk meer dan welkom.
Wie overigens meer informatie wil over de Noord-Friese en andere lokaallijnen kan terecht op de website van de onderzoeker: http://www.railromantiek.nl/p-ns-nfls1.htm
of een direct link naar de Noord-Friese Lokaal Spoorwegmaatschappij (NFLS)http://www.railromantiek.nl/p-ns-nfls0.htm 

Een prachtig kort filmpje op YouTube uit 1927 van de NFLS op station Anjum is ook erg interessant. Wie kent de mensen (timmerlieden?) op het filmpje?
Of het filmpje van de NTM trein in 1938 in Veenwouden.

Als u dus meer weet over de bootdienst Dokkum- Leeuwarden of over het Dokkumer Lokaaltje/ Noord Friese Lokaal Spoorwegmaatschappij: Een korte reactie op het e-mailadres van Oege Kleijne met vermelding van telefoonnummer wordt zeer op prijs gesteld. Vervolgens zal onderzoeker Oege Kleijne met degene die reageert, contact opnemen.

 Posted by at 13:55

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.