mrt 052009
 

Bij de Groninger Archieven bestelde ik de DVD met daarop de platte kaart van Egbert Haubois uit 1643 driedimensionaal gemaakt. Als een soort superman scheer je door en over de stad in zo’n 19 minuten film. Vanaf het Hoendiep start een bijzondere tocht door en over de Groninger binnenstad. Zelf woonde ik een paar jaar aan de Hoendiepskade (‘Buiten de A-Poort’), precies op het punt waar de ‘wandeling’ richting A-poort wordt ingezet. Ik woonde op nummer 20, het kleinste huisje op de foto die mijn vader ooit kocht voor zijn moeder Trientje Frankes (1889-1972). Het project was onderdeel van de Manifestatie Verleden van Groningen en de presentatie van het cultureel erfgoed via het Verhaal van Groningen.

Het zou leuk zijn als ook andere steden het initiatief nemen om de kaart van hun oude binnenstad in 3D te laten digitaliseren. Uiteraard denk ik daarbij ook aan Dokkum en de andere Friese steden. Ongetwijfeld is van dit project geleerd en zullen toekomstige ‘verfilmingen’ nog realistischer en gelikter worden.

Waarschijnlijk heeft Haubois zijn opleiding genoten aan de Academie in Franeker. Is er iemand die hier meer van weet ?
Verdere informatie over Haubois verscheen in 1983 in het boek De kaart van Egbert Haubois. Spiegel van wens en werkelijkheid.

Voor de kosten van de fraaie DVD hoef je het niet te laten: 5 euro + 1 euro porto. Online te bestellen of af te halen bij de adressen op de site van de makers Los Digitalos (waar overigens als prijs 7 euro staat).
Update: inmiddels heb ik bij De Slegte het bovengenoemde boek uit 1983 aangeschaft. Het blijkt dat de kaart niet in 1643 maar in 1634 is gemaakt. Foutje bedankt!

 Posted by at 00:08

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.