mrt 162009
 

Sinds 1995 ben ik al lid van Vereniging Hendrick de Keyser. Deze vereniging, gevestigd in Amsterdam, richt zich op het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen en hun interieur. Panden worden vaak verworven door schenkingen en vervolgens worden ze gerestaureerd en verhuurd.
Afgelopen zaterdag ben ik gaan kijken bij de open dag van het Gemeenlandshuis, een prachtig statig gebouw aan de oude Diemerzeedijk. Tot 2008 was hier het ‘Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk‘ gevestigd. Dit waterschap beheerde de dijk van de Zuiderzee tussen Amsterdam en Muiden. Als je vanuit Noord-Holland door de Zeeburgertunnel Amsterdam binnenrijdt zie je vanaf de hoge brug het prachtige gebouw rechts beneden aan de dijk staan.

Ook in Noordoost Friesland heeft de vereniging enige panden. Zo bezit het in Moddergat een klein huisje aan de Seewei 49.
Het huis in Dokkum, aan de Keppelstraat 40, beter bekend als het Kollumer Veerhuis, staat zelfs te huur! Een buitenkansje voor een Sneuper die niet alleen in de historische boeken wil snuffelen maar ook in een historisch pand uit midden 17e eeuw wil wonen.

En passant kwam ik ook nog een aardig blog tegen over Noordelijke Boderijders, lijndiensten en trekschuiten.

 Posted by at 11:04

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.