mrt 252009
 

Vele Nederlanders hebben in hun voorgeslacht personen die uit Duitsland komen. Vaak kwamen deze als seizoensarbeiders de grens over en bleven hangen. In het grensgebied was er uiteraard ook het nodige contact. Van mijn moeders kant heb ik te maken met families als Banus (een katholieke familie met een Robertus die rond 1745 in Hannover wordt geboren) en Kappelhof, een familie die in mijn stamboom afstamt van een Italiaan Sormani die op de vlucht voor indiensttreding bij het leger van Napoleon vanuit Lombardije in Groningen verzeild raakte en bij een ongehuwde jongedame, Geessien Harms Kappelhof, enige nakomelingen verwekte. Deze familie Kappelhof stamt uit Uttum in Ostfriesland, niet ver van Greetsiel. Een vereniging die zich met dit gebied bezig houdt is het Upstalboom-Gesellschaft.

Het zoeken in Duitse bronnen is vrij lastig, maar tegenwoordig wordt het je wel steeds makkelijker gemaakt. Tenzij je natuurlijk familie hebt waarvan de gegevens in het ingestorte stadsarchief van Keulen lagen.
Om te beginnen is er een vereniging in Nederland die zich bezig houdt met genealogie in Duitsland. Het is de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland, de WGOD. Naast het houden van lezingen bewerken ze bronnen en hebben ze contact met verenigingen en archieven in Duitsland. Een van de redacteuren, Jos Kaldenbach, heeft enige tijd geleden ook het speciale nummer van De Sneuper, over Katholieke Linnenweversfamilies in Noordoost Friesland met Duitse roots, als voorbeeld van een bijzondere bron gebruikt in zijn presentatie. De vereniging geeft ook een eigen blad uit: Gens Germana. Op hun site verwijzen ze naar vele online Duitse bronnen, zoals Ahnenforschung.net.

Aanstaande zaterdag 28 maart houden ze een bijeenkomst in Baarn, waar naast Jos Kaldenbach ook iemand spreekt van het Staatsarchiv Hamburg. Wellicht een leerzame dag!

Hoofd Publieksdiensten en plaatsvervangend directeur van het CBG, Rob van Drie, doet op zijn blog verslag van de Westfälischer Genealogentag. Westfalen was een regio aan de grens met Nederland waar van oudsher vele seizoensarbeiders, marskramers en ‘lapkepoepen’ vandaan kwamen. De WDR maakte er voor de televisie een verslag van.

Als laatste wil ik nog een Duitse site noemen met verwijzingen naar Hollandgangers, o.a. uit het Munsterland. Laat ons gerust weten of u nog meer bijzondere Duitse bronnen kent.

 Posted by at 15:05

  29 Responses to “Genealogie Duitse voorouders”

 1. Ik ben Carin Wouters Verhaar en ben begonnen met een stamboom .Ik ben inmiddels gestrand en mijn vermoeden is dat ik richting Duitsland moet .Ik heb de volgende gegevens gevonden Joannes (Johannes ) Gerlach Lauch getrouwd met Cornelia Blicquet( Elicquet Blikket of Plikket)op 10 juni 1772 in Hasselt Overijssel .In hun trouwakte staat dat Johannes afkomstig is uit het Grafschaft Zeyn (Graafschap Sayn) en verder kom ik helaas niet .Ze hebben 1 zoon Jochem Laus (Lauch) geboren 28-3-1777 in Hasselt Overijssel. Kunnen jullie mij tips geven of helpen om achter de gegevens van Joannes Gerlach Lauch en zijn ouders overgrootouders te komen .Ik ben de Duitse taal niet machtig dus kom op die site niet veel verder .Ik heb al gereageerd via Facebook maar nog niet verder gekomen .Ik weet dat ze Katholiek waren maar meer heb ik niet .Ik wil uiteraard betalen voor de informatie/hulp

   
 2. Reageer: Ik heb het Hollandse geslacht Slijper met als oorsprong Zutphen geheel in beeld. IK strand op Fredrik ( Frederik Slijper geboren 1756 in Witgenstein Dld; Hij is in Zutphen overleden op 05-03-1822.

  Wie kan mij veder helpen met dit geslacht?

   
  • Ik ben bezig met het in kaart brengen van mijn voorouders. Misschien kunnen we elkaar verder helpen?

    
   • Hoi Marc, in 2017 heb ik een vraag gesteld over het geslacht Slijper oorsprong Zutphen, waar de voorouder uit Witgenstein vandaan komt. Ik heb het geslacht goed in beeld gekregen en ben nu bezig a.d.h.v. het lezen van akten te controleren en ev. aan te vullen. Heb jij nog iets kunnen vinden van voor Witgenstein? Ik ben al wel driftig op zoek geweest, maar stuit op taalproblemen bij het lezen (oud-duits).
    van mijn bestand is een gedcom beschikbaar. voorshands met de levenden afgeschermd, maar daar kunnen we over overleggen.

    Ik hoor graag van je.

    groet Hans de boer

     
    • Hoi Hans,

     Ik heb ook het geslacht slijper in beeld maar loop vast in Witgenstein , dorp bestaat niet (meer) of het het anders?
     ik hoor graag van je
     Kees Slijper(k.slijper@upcmail.nl)

      
  • hoi hans , ik ben ook bezig met mijn voorouders en ea in beeld
   is jouw geocom bestand deelbaar
   Grt Kees Slijper

    
 3. Reageer: Ik heb een betovergrootvader die geboren is in Kreuzel, Munsterland. Het gaat om Roel(o)f Harm(en)s Willems (Huisman).  Hij is op 3 januari 1822 overleden in Veendam. Waarschijnlijk rond 1762 geboren. Hij is gehuwd met Grietje Jans (van haar heb ik geen gegevens). Ze hebben in elk geval een zoon  Jan Roelfs (Huisman), geboren ca. 1794 in Borger Compascuum. Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

   
  • Hallo,
   Osnabrück in Pruisen of in Hannover: het is dezelfde plaats natuurlijk.
   In Osnabrück kwam een familie Freymuth voor. Degene die ik vond waren scherprechtersknechten. Geen fraai beroep, maar meestal is er veel over te vinden. Ik kan je helaas niet helpen met genealogische gegevens over de personen die je noemt.
   Met vriendelijke groet, René Remkes

    
  • Dit is de persoon die je zoekt denk ik:
   Rudolphus, gedoopt op 29 mei 1761 in Wesuwe, geboren in “Cruissel” (= Krüssel)
   zoon van Herman Wilmes en Elisabeth Büeter
   Doopgetuigen: Wessel Wilmes, Anna Margaretha Wilmes en Herm Gebben

   Ik weet niet hoe hij aan de naam Huisman komt.

    
  • Van Grietje Jans en Roelf Willems is er een huwelijkscontract d.d. 29 mei 1788. Daarin komen personen voor die ik in mijn pc-bestand heb. Omdat haar zuster en zwager vermeld worden kon ik nog enkele voorouders van Grietje vinden. Van Roelf ben ik flink wat voorgeslacht op het spoor komen. Ik kan dit op dit forum plaatsen of het naar een mail-adres sturen. Laat dit even weten svp.

    
 4. Ik zoek een voorouder die rond 1785 geboren is in Osnabruck (Pruisen), maar ook wordt verwezen naar Osnabruck (Hannover). Via Leeuwarden, (waar hij de dochter van soldaat Jan de Hart ontmoet) duikt hij op in Schiedam. (In Leeuwarden was een Frans legioen.) In de huwelijksakte (1810) heet hij Hendrik Vrimond en in de doopakte van zijn oudste zoon Georgius staat de naam FRIEMOUT.
  Daarna wordt de naam VRIJMOED.
  Langs welke weg zou ik meer over hem (en zijn afkomst) te weten kunnen komen?
  Misschien heb ik geluk met een match van een mede-onderzoeker.

   
  • Hallo,
   Osnabrück in Pruisen of in Hannover: het is dezelfde plaats natuurlijk.
   In Osnabrück kwam een familie Freymuth voor. Degene die ik vond waren scherprechtersknechten. Geen fraai beroep, maar meestal is er veel over te vinden. Ik kan je helaas niet helpen met genealogische gegevens over de personen die je noemt.
   Met vriendelijke groet, René Remkes

    
  • Mijn antwoord hoorde bij de vraag van een andere persoon. Excuses.

    
 5. Ik ben op zoek naar info van Johann Hinrich Brüggemann zou in 1835 in Groningen overleden zijn ? Kan er niets over vinden, misschien zijn er andere kanalen ?

   
 6. Ik ben zoekende naar de familie van mijn schoonmoeder. Haar vader was Wilhelm Schacht, geboren 18-08-1902 in Nette en haar moeder Johanna Henriette Elisabeth Drechsler, geboren 21-10-1903 in Dortmund-Hombruch. Ze woonden in Dortmund aan de Evingerstrasse.
  Mogelijk kan iemand mij verder helpen.

   
 7. Ik zoek naar de voorouders van Johan Heinrich Maybaum die geboren is in 1811 en vanuit Duitsland zover bekend uit distrikt Uffels, Hannover naar Friesland is gekomen.

   
 8. Op 31 Julie 1822 trouwt te Delft Bernard Hendrik Oliemuller geboren te Ostbevern, Duitsland met Elisabeth Nooten, als ouders van Bernard Hendrik Oliemuller worden vermeld Steffen Oliemuller en Anna Gertrud Baumeijer hoe of waar kan ik meer over deze ouders en mogelijk een verder gaande generatie vinden, bij voorbaat dank voor elke suggestie / tip.

   
 9. Reageer:

   
 10. Ik zoek informatie over Peter Fritz(s) geboren in 1808 te Breitenau Duitsland( Hertogdom Nassau) en overleden te Doesburg (Nederland) op 6-4-1860.
  Hij is gehuwd met Elisabeth(a) Hermans, geboren 1811 in Pannerden en overlden 2-1-1875 te Doesburg.
  Alle informatie over zijn voorouders en eventuele kinderen is van harte welkom.

   
  • Hoi Fred,

   toevallig kom ik je bericht tegen.
   op zoek naar dezelfde gegevens alleen van Elisabeth Hermans, veel onduidelijk hierover, ik heb een overlijdings akte waarin staat dat ze ongehuwd is.. weet jij al iets meer?

    
 11. Mijn in juni 1705 overleden voorouder Balthasar Nachtsheim vertrok uit Waldorf naar Nederland (Standaarbuiten). Ik zoek zijn voorouders in Duitsland, waar kan ik daarvoor terecht of wie kan me daarmee verder helpen?

   
 12. Ik ben op zoek naar Harmanus Blom geboren te Munsterland. hij trouwde in Haarlem met Elisabeth Barends Reeboom 06-02-1729, wie weet is meer?

   
 13. Toevallig komik op uw site, maar ik zoek naar voorouders die in Silesie woonden. Weet u wellicht waar ik zou kunnen zoeken. Ben al in staatsarchievn geweest, maar de Poolse taal is natuurlijk een behoorlijk probleem. Heel graag indien mogelijk uw assistentie hoe ik het moet aanpakken !

   
 14. Ik ben op zoek naar Hendrik Jakobs Groenmeijer (voerman in Duitsland) *Hatzum (Dld) 09-08-1767 en †Hatzum (Dld) 24-01-1848 (zoon van Jakob Henderiks en ? Wessels) en trouwt Elske Berends †Hatzum (Dld) 26-04-1844, dochter van …?
  Hun zoon Jakob Hendriks Groenmeijer komt in Aduard terecht en trouwt daar. Hij is mijn betovergrootvader.

   
 15. Ik ben met het zoeken naar mijn voorvaders ook in Duitsland terecht gekomen. Ik heb inmiddels van alles geprobeerd, inclusief een betaalsite, maar niet verder gekomen.
  Wie zou mij een tip kunnen geven. Het gaat om Christiaan Wiekens(Wijkens) die rond 1750 geboren moet zijn in Lippe. Een van zijn kinderen, Hindrik(Hendrik) willems Wiekens is rond 1800 naar Nederland gegaan. Pekela. Alles vanaf daar heb ik kunnen vinden maar daarvoor niet. Ik twijfel inmiddels of men toen wel Wiekens heette.

  Misschien is iemand daar ook naar op zoek. Alvast bedankt.
  Gr Bennie

   
 16. Ik zoek J.M. (Johannes Michael) Reineri, Peruckenmacher uit Ehrenbreitstein (Koblenz) geboren in 1748/1749.

   
 17. Ik ben voor familie in Michigan op zoek naar voorouders die uit Duitsland kwamen. Het gaat over de volgende personen.
  Juliane Tielen uit Welk in Duran, een zoon geboren 02-08-1891 in Bonn die de naam Wilhem Tielen kreeg. In 1905 is hij geadopteerd door een Nederlands echtpaar Jacob Nicolaas de Jong en Eleanora Annie Johns (stiefmoeder) zij kwam uit Hamburg. Dit echtpaar woonde in Westzaan (NH).

  Weet iemand hoe ik kan zoeken naar deze personen of weet iemand meer over deze personen.

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.