mrt 312009
 

Als ik op de fiets van Buitenveldert naar mijn werk in het bedrijvenpark van Amsterdam-Sloterdijk rijd kom ik langs het aloude dorpje Sloterdijk. Het grappige is dat het dorpje vrij goed in takt gebleven is ondanks de oprukkende hoge gebouwen en snelweg vlakbij. Er loopt een soort ringdijk om de oude dorpskern met uiteraard de kerk met het kerkhof in het midden. Van Rembrandt is een tekening bekend van een banpaal bij Sloterdijk, dat vroeger aan het water vlak buiten Amsterdam lag. Vanuit Friesland voer er ook een soort veerboot op Sloterdijk, zodat in vroeger tijden al een intensief contact werd onderhouden. Sinds een tijdje staat aan de rand van het dorp een standbeeld van De verdwenen boer van Sloterdijk. En wat zou een goede boer zijn zonder een goede boerin die achter hem staat. Symbool van de teloorgang van de agrarische tijd van Sloterdijk, nu immers onderdeel van de asfaltjungle van Amsterdam. En met een beetje fantasie zie je er misschien ook wel de verdwenen solidariteit van en met hardwerkende mensen in.

Het schijnt dat de Brantgumer tekenaar en etser Ids Wiersma ook in Sloterdijk heeft gewoond.

In Friesland komt de achternaam Sloterdijk voor, die zeer goed mogelijk verband houdt met het dorpje. In mijn kwartierstaat komt Tjetske Martens Sloterdijk voor die gedoopt werd op 11 december 1789 in Ee en overleden op 29 januari 1869 in Oostdongeradeel, 79 jaar oud. Zij trouwde op 7 maart 1821 in Ee met Bauke Sijtzes Holwerda, gedoopt op 20 december 1767 in Ee en overleden op 3 mei 1826 in Ee, 58 jaar oud.
Haar vader was Marten Romkes Sloterdijk, gedoopt op 8 juli 1753 in Murmerwoude en overleden op 24 juni 1820 in Ee, 66 jaar oud die trouwde op 28 augustus 1774 in Ee met de 19-jarige Trijntje Martens, gedoopt op 05-01-1755 in Anjum.
Van zijn ouders is mij alleen bekend dat ze Romke Meinderts en Marijke Dirks heetten.

Voor aanvullingen houd ik me aanbevolen. Tips kunt u mailen of als reactie op het artikel plaatsen.

Update: sneuper Sibbele Postma oppert dat de Friese achternaam Sloterdijk ook van een dijk bij het Friese stadje Sloten afkomstig zou kunnen zijn, omdat in een familie Sloterdijk afwisselend deze en de naam Van Sloten werd gebruikt. Zeker is het echter niet.

 Posted by at 21:07

  3 Responses to “De verdwenen boer van Sloterdijk”

 1. Besten,
  Wat leuk dat er een connecties zijn tussen Sloterdijk en Friesland. Wat betreft de dijk: dat was geen ringdijk om het dorp heen,
  maar het dorp is langs de dijk gebouwd, die liep langs het IJ van Amsterdam naar Haarlem. Tot ca 1870 was het IJ nog zee,
  een uitloper van de Zuiderzee. S’dijk is altijd heel klein geweest, maar staat op bijna alle oude kaarten. Er is iets bijzonders
  met dit dorp, nog steeds zijn bewoners en hun nazaten over de hele wereld met het dorp bezig. In 2016 verscheen de
  familie-geschiedenis van een duitse smid die in 1800 voor werk naar A’dam trok en zich vestigde op S’dijk. Is te vinden op
  http://www.heppiebaiker.nl/wp-content/uploads/2015/12/Meisje-Staat-Op.pdf , blz 23 – 140 gaat over S’dijk.
  Wat betreft Ids Wiersma, waar hebben jullie gevonden dat hij op S’dijk woonde, weten jullie meer ?
  hrt groet,
  Hans 30-11-2017

   
 2. Ids Wiersma woonde enige tijd in Amsterdam (rond 1926). Hier maakte hij voor de historisch-topgrafische atlas een serie tekeningen van verdwijnend Amsterdam die op het Stadsarchief liggen: https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/10111.nl.html
  Verschillende (online) bronnen spreken ook van Sloterdijk als woonplaats, maar het kan ook zijn dat hij er alleen getekend heeft. Hard bewijs heb ik (nog) niet gezien.

   
 3. Goedendag. Ik lees zojuist dat de familie geschiedenis van de Duitse smid die in 1800 naar Sloterdijk kwam op Sloterdijk in 2026 is verschenen. Ik denk dat het mijn overgrootvader is Christian Müller uit Timmel. Heb de regel aangedrukt maar krijg geen verbinding.

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.