feb 022009
 

Uiteindelijk gaat het allemaal om verhalen. We plannen van alles, doen van alles (goed en fout) en praten over van alles. Maar het enige dat resteert zijn de verhalen. Vaak worden ze door generaties aan elkaar doorverteld, maar evenzo vaak gaan ze verloren. Gelukkig worden ze steeds vaker vastgelegd, in woord, geluid of beeld. Oral history is populair. We merkten het bij het maken van Op de praatstoel, Verhalen uit Noordoost Friesland vanaf 1850. Binnen de kortste keren uitverkocht, evenals de herdruk.
De schrijver Waling Dykstra uit Holwerd bundelde vele verhalen in zijn Uit Frieslands Volksleven van vroeger en later. Dit standaardwerk over de Friese volkscultuur verscheen in 1892 (deel 1) en in 1896 (deel 2) en is nu via de Friese digitale bibliotheek http://www.wumkes.nl/ online te raadplegen.
Het Meertens Instituut heeft een mooie database met volksverhalen, de Nederlandse Volksverhalenbank, met bijna 40.000 verhalen, waaronder historische en hedendaagse sprookjes, sagen, legenden, moppen, raadsels en Broodje Aap-verhalen.

Je kunt ook zelf een verhaal vastleggen en bijvoorbeeld op de historische locatie filmen, zoals de voorbeelden op www.ferhalenfanfryslan.nl

 Posted by at 11:42

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.