feb 072009
 

Op de onvolprezen website Digitale Bronbewerkingen Nederland en België staat een lijst van namen van mensen die in 1715 via de WestIndische Compagnie (WIC) in het Ghanese Elmina verbleven. Dit was een centrum van de slavenhandel, met een groot fort aan zee. De Belg Yves Delepeleire heeft de socio-economische analyse gemaakt.

In de lijst komen diverse Friezen voor (naam, functie, herkomst):

Ludovicinus Adama, Predikant, Vlieland. Hij trouwde in Elmina in 1715 met de weduwe Helena van der Burg. Hij was blijkbaar eerder getrouwd: Wonseradeel, huwelijken 1709. Vermelding: Bevestiging huwelijk op 18 augustus 1709. Man: Ludovicus Adama afkomstig van Haarlem. Vrouw: Aaltje Gerrijts, afkomstig van Oost Vlieland. Opmerking : hij is theologisch student.
Frans Mantel, Metselaar, Franiker.
Jacob Franse, Metselaar, Franiker.
Anne Eelkens, Konstabel, Franiker. Mogelijk is hij degene die in 1717 te Franeker trouwt: Franeker, huwelijken 1717. Vermelding: Ondertrouw op 31 juli 1717. Man: Anne Eelkes, afkomstig van Franeker. Vrouw : Aefke Taekes, afkomstig van Franeker. Opmerking : weduwe van Arent Aerns.
Hendrik Jacobs, Soldaat, Kollum
Baarent Croonenburg, Soldaat, Leeuwarden

Voor het gehele verhaal kunt u zelf even op de site sneupen.

 Posted by at 21:24

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.