feb 052009
 

Bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in Lelystad wordt sinds kort een beurtschip uit circa 1620 tentoongesteld. Door de inpoldering van de Flevopolders worden met enige regelmaat scheepswrakken blootgelegd van schepen die op de voormalige Zuiderzee zijn vergaan. Vaak betrof het beurtschepen die een verbinding tussen Friesland en bijvoorbeeld Amsterdam onderhielden. In het geval van het beurtschip uit de 17e eeuw zijn veel zaken uit het ruim van het schip bewaard gebleven. Uit de inventaris zijn diverse gekleurde tegels gevonden. Veel schoenen, een ton met tinnen voorwerpen en bijvoorbeeld een houten kist met 187 in stro verpakte eieren!

Ook muziekinstrumenten als twee citers werden veiliggesteld. Bijzonder zijn verder de gevonden plunjezakken en zeisen van seizoensarbeiders, de zogenaamde hannekemaaiers. Kortom, leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij het RACM in Lelystad, naast de Bataviawerf. Er is een combikaartje voor deze Bataviastad Musea.

 Posted by at 12:50

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.