jan 302009
 

Het is de laatste jaren mode om van een jaar een themajaar te maken. Zo is 2009 uitgeroepen tot o.a. Darwinjaar en Hudsonjaar.
Darwin wordt herdacht omdat het 200 jaar geleden is dat hij geboren werd. En Hudson omdat hij 400 jaar geleden Manhattan ontdekte voor de Nederlanders.

Darwin werd natuurlijk beroemd door zijn evolutie-theorie, verwoord in zijn meesterwerk ‘On the origin of species’. Hierin werd het principe van ‘survival of the fittest’ uitgelegd en speelden vooral de ervaringen die Darwin op de Galapagos-eilanden had opgedaan een grote rol. Hij was hier met zijn schip, de Beagle, vanuit Engeland naar toe gevaren.
In 2009 wordt in Nederland aandacht besteed aan Darwin via diverse lezingen, o.a. in Tresoar door de schrijver van het boek Darwins hofvijver, Tijs Goldschmidt met de Darwinlezing “Een onovertroffen idee”.
De VPRO pakt het groots aan door de reis van Darwin te gaan naspelen met een zeilschip: het Beagle-project van Lex Runderkamp. Oorspronkelijk hadden ze daarvoor de driemaster Oosterschelde gecharterd met televisieman Midas Dekkers als presentator. Nadat Dekkers na een conflict zijn medewerking stopzette werd begin januari ook plotsklaps de Oosterschelde aan de kant gezet en vervangen door het, waarschijnlijk commercieel aantrekkelijkere, schip clipper Stad Amsterdam. Een stuk minder authentiek maar wel sneller. En dat schijnt ook van belang te zijn bij de productie.

Wat betreft Hudson is er een initiatief om vele authentieke Nederlandse schepen de oceaan over te zetten om bij het Vrijheidsbeeld een zeilende parade te houden. Hierbij is ook het New Netherland Institute betrokken. Een speciale website is o.a Holland on the Hudson/NY400. De extra belangstelling voor de Nederlandse oorsprong van New York zal ongetwijfeld ook weer tot aandacht voor de Friezen Bastiaen Jansz Krol en Pieter Stuyvesant leiden.
Het verslag van de reis van Hudson in 1609 via Nova Zembla (!) is online te lezen in de transcriptie van het boek van de Linschoten Vereeniging in het Geheugen van Nederland.

 Posted by at 17:10

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.