jan 242009
 

Bron: (wijlen) Simon Wierstra

De heren P.Noomen en G.Verhoeven begonnen aan een enorme klus om genealogieën van de oude Friese adel weer te geven aan de hand van het “Burmaniaboek” met daarbij vooraf een uitgebreid onderzoek in de primaire bronnen.
De publicaties vonden plaats in de genealogische jaarboeken (GJB) 1994/2000 van het Genealogysk Wurkferban van de Fryske Akademy.
Begonnen werd in GJB 1994 met Aebinga en het eindigde abrupt met Burmania in GJB 2000.

Ik vond het toen erg jammer en omdat ik uit andere adellijke families al veel personen in mijn kwartierstaatbestand had heb ik dat toen bewerkt voor het internet. Daarnaast heb ik veel overgenomen uit bovenvermelde publicaties met verwijzing naar de jaarboeken.

Men kan de families vinden op pagina 6 van mijn site http://www.simonwierstra.nl/ of rechtstreeks door hier te klikken op de directe link naar de Friese adelpagina.
Bij elke familie is een personenindex waarin gezocht kan worden.
Gemakkelijker en uitgebreider zoeken, zoals b.v. naast personen ook op toponiemen, kan door in de bestanden te zoeken met Ctrl+F (of de zoekmachine in “bewerken” kiezen).

Op bijgaande afbeeldingen: Frans van Eysinga van Burmania, houtvester en pluimgraaf (degene die het Recht van Zwanenjacht controleerde) (1711) [Fries Museum, Leeuwarden].

De Camminghaburg zoals afgebeeld in de zestiende eeuw op het portret van Rienck van Cammingha. De middelste toren is waarschijnlijk de oude middeleeuwse stins. Links is de boerderij afgebeeld met een oudfries koehuis zonder schuur.
Uit: Leeuwarden 750-2000, (uitgave 1999, van Wijnen ,Franeker)

Update 2023: Tegenwoordig staan veel van de gegevens van wijlen Simon Wierstra in onze genealogiedatabase, vaak gekoppeld aan portretten (vooral uit de 17e eeuw). Zie ook Wat er nieuw is (laatste 30 dagen).

 Posted by at 13:33

  5 Responses to “Oude Friese adel en aanverwante families”

 1. goedenmiddag,

  graag wil ik van u weten of er in friesland oude gegevens bestaan van 2 families uit leeuwarden.
  de familie manckendan. plm 1600.
  de familie beerens onken tot vredenburg. ook plm 1600.
  beide families zijn mijn voorouders en van beide families is een vrouwelijke tak gehuwd geweest met bartholomeus schurer von waldheim uit leeuwarden.
  in uw lijst met friesche adelijke families komen manckendan , beerens en schurer niet voor.

   
 2. Hallo,mijn moeder is een schurer vsn meisjesnaam.

  Vriendekijke groeten mirabda levering

   
 3. Beste Peter Schurer.
  ik las je vraag in dit medium.
  Je vraagt om gegevens over Mancadan en Bartholomeus Schurer.
  Welnu, ik heb de geschiedenis van de Friese Schurers onderzocht en weet hier meer vanaf.
  Als je interesse hebt. All me maar even. Lolkeschurer@outlook.com
  Ps. Over de Mancadan heb ik iets geschreven en dat staat op de website van tresoar.
  Ga naar Google. Tik in tresoar Lolke schurer.
  Groet
  Lolke Schurer. De Wilgen

   
 4. Goedendag ,mijn naam is RoyHuijer ,ik heb namelijk een vraag ,mijn directe lijn voorvaders lopen toe naar de Graven von Hoya uit Niedersachsen Noord Duitsland,
  Mijn directe voorvader 20 generaties verder heet Heinrich I von Hoya,
  nu de vraag er gaan geruchten,dat de vader van Heinrich I von Hoya ,mijn 21 e voorvader ,een Friese Edelman moet zijn,die gevlucht was naar Noord Duitsland ,
  tijdens een goudroof,wie kan mij helpen of weet iets van die persoon,
  helaas heb ik er geen gegevens van ,maar ik zou toch graag iets willen weten wie die mistrieuze Edelman uit Friesland was!!!

  B.V.D:RoyHuijer.

   
 5. Beste heer Wierstra,
  Mijn naam is Elske Zwart. Ik ben via de vrouwelijke lijn een nazate van Elske Jochems Douma, geboren in Tietjerstradeel. Ik kan uit uw onderzoek niet opmaken of ik afstam van de adelijke lijn van de Douma’s in Friesland. Heeft u daar eventueel nog gegevens over?
  Met vriendelijke groet,
  Elske Zwart

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.