jan 222009
 

Een mooie bron over de Middeleeuwse geschiedenis van de Noordelijke provincies is de website http://www.cartago.nl/ . Op deze site worden bronnen van voor 1600 toegankelijk gemaakt, met name oorkondeboeken. Daaronder ook het Groot placaat en charter-boek van Vriesland, uitgegeven door Georg Frederik thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (Leeuwarden 1768-1793; 5 delen). Het is het enige algemene oorkondeboek betreffende de provincie Friesland, met alle officiële stukken uit de Friese rechtsgeschiedenis. De eerste vier delen bevatten stukken uit de periode tot 1600:
1. stukken tot 1499;
2. het landboek van Keimpe van Martena en stukken van 1500 tot 1542;
3. stukken van 1543 tot 1578;
4. stukken van 1579 tot 1604.

De stukken zijn te raadplegen per bladzijde. Een mooi voorbeeld is de pagina met een stuk uit 1347 uit een kloosterarchief waarin een abt uit Dokkum (Dockingen) genoemd wordt.

 Posted by at 23:27

  2 Responses to “Groot Placaat en charter-boek van Vriesland”

 1. Ik ben in het bezit van het boek “De Friese schilderkunst in de Gouden Eeuw” uitgegeven door het Fries museum te Leeuwarden.

  Hierin staan 2 kunstschilders vermeld, Willem Jans van Loon (1591) en diens broer Jan van Loon.

  Sinds enige tijd probeer ik meer informatie over hen in te winnen maar dat lukt maar mondjesmaat.

  Bent u in staat mij informatie over hen te verschaffen?

  Bij voorbaat dank

  F J van Loon

  van Zomerenlaan 53

  4205 CR  Gorinchem

   
 2. Beste F.J. van Loon,

  Weliswaar ruim zeven jaar later, maar ik ben niet eerder op uw vraag gestuit.
  Ik kan wel het eea. vertellen over Willem (Jans) van Loon en zijn broer Jan.
  13 generaties verder ben ik een nazaat van Willem en heb de volledige lijn uitgezocht, vanaf zijn vader Jan van Loon (1579 als burger ingeschreven in Leeuwarden).
  De lijn Van Loon komt uiteindelijk 2x bij mij uit: De opa (Gerrit van Loon, onderwijzer te Wijckel) van mijn beide oma’s was dezelfde. Mijn oma’s waren nichtjes.

  Willem van Loon was schilder en heeft het in Amsterdam geprobeerd, waar zijn zus Nieske al enige tijd een succesvol bedrijf had met haar man en zoons in de Antoniesbreestraat in Amsterdam. Een aantal jaren later vertrekt hij naar Meppel waar zijn vrouw vandaan kwam. Zijn zoon en kleinzoon zijn succesvolle chirurgijns en daarna volgt een generatie met broers die burgemeester/ schout zijn in Steenwijk en omgeving.
  Voor zover een kort inkijkje in zijn levenswandel.
  De beide broers kom je overigens ook tegen in een aantal procedures waarin zij door de kistenmakers (lijstenmakers) van Leeuwarden van oneerlijke handel doordat zij schilderijen verhandelden uit Amsterdam (blijkbaar waren een flink aantal daarvan interessant genoeg om alleen de lijst van over te nemen).

  U kunt contact met mij opnemen via e-mail: jeroen.delange@xs4all.nl.
  Ik kan verschillende documenten opleveren vanuit het stamboomprogramma waar ik veel in heb vastgelegd.
  Daarnaast heb ik veel scans opgeslagen van geboorte aangiftes, huwelijken en overlijden.

  Ik denk dat wij ergens familie zijn, het is de vraag waar de aftakking begint.
  Wellicht dat u wat informatie kunt overnemen.

  Op dit moment ben ik vooral bezig met uit te zoeken waar de vader van Willem van Loon, Jan van Loon (notaris/ procureur/ secretaris), vandaan kwam.
  Groot vermoeden dat hij via Lochem in de roerige jaren met de tot standkoming van de Unie van Utrecht in Friesland is terecht gekomen.
  Het is aannemelijk te maken dat hij uit het oude graafschap Lohn (Stadtlohn en Südlohn, net over de grens, als je de rivier de Berkel volgt) kwam.
  Aan de grens van Graafschap Zutphen met heerlijkheid Borculo dat onder de bisschop van Münster viel, ligt op een strategisch punt de boerderij/ burcht ‘De hazelberg’.
  De vrouw van Jan van Loon heettte Maike van Haselberch. Het is aannemelijk dat deze Jan van Loon duits/ diets sprekend was en één van de correspondenten was van Jan van Nassau (die geen Fries machtig was) om Friesland bij de Unie van Utrecht te krijgen. Affijn, aannemelijke theorie op basis van plaatsnamen, gelegeneheif en gebeurtenissen. Nu nog een trouwakte of een ander document met een verwijzing naar hun afkomst om eea. te bevestigen.

  Vriendelijke groet,
  Jeroen H de Lange,
  kleinzoon van Nel van Loon (moederskant) en Mienke van Loon (vaderskant)

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.