jan 272009
 

In 2002 werd een boek gepubliceerd over Dokkumer, Kollumer en Amelander Zilver van auteur Janjaap Luijt. Met veel foto’s van zilveren objecten als lepels, brandewijnkommen, penningen en knottenkistjes en uitgebreide beschrijvingen van de bekende zilver- en goudsmeden vormt dit een prachtige bron voor onze kennis van het Friese zilver in de Noordoosthoek.
Naar aanleiding van de publicatie kreeg ik destijds enige reacties die op de Sneuper website zijn gepubliceerd als Aanvullingen en Verhaal van de Maand, over zilverwerk van de Dokkumer zilversmeden Paulus Sakes en Klaas Djurrema.

Het Dokkumer museum Admiraliteitshuis heeft van de regionale smeden een aardige collectie zilver in expositie, met als topstuk een beker van het Dokkumer bakkersgilde uit 1613.

Inmiddels is er ook een zeer uitgebreide website van Jan Schipper over Fries zilver en de Friese smeden. Hierop vele afbeeldingen van Friese zilvermerken en een uitvoerige lijst met welhaast alle Friese zilversmeden tussen ca. 1700 en 1812. De moeite waard om eens even op uw gemak doorheen te sneupen!

 Posted by at 11:18

  4 Responses to “Friese goud- en zilversmeden”

  1. Ja, maar dan moet Jan Schipper die website wel open stellen. Dat doet hij al jaren niet, behoudens een selecte kring kan niemand erin. Hij geeft ook aan dat registratie “momenteel niet mogelijk” is; ook dat al jaren – een heel lang “momenteel”. Dan valt er dus weinig te sneupen.

     
  2. Ben ik het op zich wel mee eens maar blijkbaar is sinds dit artikel uit 2009 de situatie gewijzigd. Dat is natuurlijk ieders eigen keuze. Overigens hadden we recent wel een artikel in De Sneuper 143 van Jan Schipper en ondergetekende over Dokkumer zilversmeden Folkema en Hicht. Zie https://www.hvnf.nl/2021/09/de-sneuper-143-september-2021-met-dokkumer-zilver-klokkenroof-en-bewogen-levens/

    Verder zouden we graag een artikel over Paulus Sakes en zijn vader Sake Willems plaatsen. We hebben al de nodige basisinformatie en diverse door hem gemaakte zilveren voorwerpen maar als je meer info of zelf een artikel wilt insturen dan is dat natuurlijk altijd welkom!

     
  3. Inmiddels zitten we in 2024 en er is nog steeds niets aangepast.
    Erg jammer voor mensen die op zoek zijn naar iets in het bijzonder.
    Dus meneer Jan Schipper graag actie!

     
    • Eenieder is natuurlijk vrij in wat hij wel of niet deelt op zijn website (vaak na veel onderzoek). Ik vermoed dat er dan ook niets bij komt op genoemde website. Mocht je iets specifieks zoeken over Fries zilver of Friese zilversmeden, dan kun je beter die vraag op dit forum specificeren of bv in de Facebookgroep Friese Memoriecultuur: https://www.facebook.com/groups/280858859717473

       

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.