okt 242008
 

In de zaterdagbijlage van NRC-Handelsblad, M-magazine, verschenen vorig jaar transcripties van brieven die o.a. door Roelof van Gelder uit de National Archives in London zijn gehaald. Deze brieven zijn ooit door de Engelsen bewaard nadat ze schepen van de Republiek op zee hadden overvallen en geplunderd. Ze hebben dus in veel gevallen nooit de geadresseerde bereikt. De brieven geven een prachtig inkijkje in de leef- en denkwereld van de gewone man en vrouw in de 17e en 18e eeuw. Uitgeverij Atlas heeft de brieven die Van Gelder transcribeerde en hertaalde nu samengebracht in het boek Zeepost.

In het project Sailing Letters van het Nationaal Archief wordt getracht nog meer van deze brieven te transcriberen en in publicaties op te nemen. De eerste grote publicatie verschijnt binnenkort bij Walburg Pers als deel 1 van het Sailing Letters Journaal: De dominee met het stenen hart en andere overzeese briefgeheimen, bezorgd door Erik van der Doe, Perry Moree en Dirk Tang. We publiceerden al eerder op dit blog over de brieven die van Friese zeevarenden bewaard zijn gebleven.

Heeft u zelf nog dergelijke brieven of weet u waar ze te vinden zijn, laat het ons dan weten!

 Posted by at 12:23

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.