okt 052008
 

Er wordt momenteel druk gewerkt aan een boek over de middenstand in Dokkum. Aanleiding is het 100-jarig jubileum van Drogisterij Hamstra in Dokkum. De nadruk ligt dan ook op de middenstand in de Bonifatiusstad in de afgelopen honderd jaar. De ondertitel van het boek luidt: Daar is meer te koop als spieringen en granaeten. Deze tekst is afkomstig uit het lied ‘Arrem Dokkum’.

Auteur Albert Buursma heeft de ruwe tekst van het boek al klaar. Frank van Dijk is verantwoordelijk voor het ontwerp van de lay-out, Warner Banga verzorgt de opmaak en Drukkerij Douma drukt het boek, dat uitgegeven wordt door de stichting Historia Doccumensis. Het is voor middenstanders of bedrijven die in de binnenstad ontstaan zijn mogelijk om hun geschiedenis vast te leggen in dit unieke boekwerk. De middenstanders, die voor hun pagina’s hebben betaald, financieren daarmee de uitgave. De belangstelling voor het boekwerk is groot!

Uniek beeldmateriaal
In totaal werken 45 bedrijven en instanties mee, waarbij bedrijven als de Dokkumer Vlaggen Centrale, Fortuin, Raadsma, Klaver, de Rode Winkel en Pranger en Rosier niet mogen ontbreken. ,,Het is een uit de hand gelopen project. Iedereen is zo enthousiast dat het boek al meer dan 150 pagina’s telt’’, aldus Albert Buursma. Hij beschrijft de geschiedenis van de middenstand en handel in Dokkum. Jaap Brugman en Warner Banga hebben de individuele geschiedenissen van de verschillende bedrijven voor hun rekening genomen. Voormalig bakker Jan Buwalda gaat langs alle middenstanders en bedrijven om informatie en materiaal in te zamelen. ,,Er ligt soms uniek beeldmateriaal bij mensen thuis in de kast dat nog niet eerder is gepubliceerd’’, vertelt Buwalda die zelf ook met zijn bakkerij in het boek staat.

Slachtoffer van succes
Eigenlijk is het bestuur van de stichting Historia Doccumensis slachtoffer geworden van het succes van het boek. De presentatie op het feest van Drogisterij Hamstra op 28 mei, zoals eerst de bedoeling was, werd daardoor niet gehaald. Men wilde de kwaliteit van de uitgave voorop stellen en daar was meer tijd voor nodig. Daarom is besloten de presentatie van het boek te koppelen aan de lezing van auteur Albert Buursma over over de historie van de detailhandel in Dokkum. Deze wordt georganiseerd door de stichting Oud Dockum op 12 november in de Grote Kerk op de Markt.

Aanbieding tot 15 oktober 2008: bestel het kijk- en leesboek voor 20,- i.p.v. 24,95 via de website of direct per email.
 Posted by at 18:13

  One Response to “Aanbieding boek Middenstand in Dokkum”

  1. Reageer:Klompenzaak Wüst staat er niet in vermeld ??

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.