aug 252008
 

Het internet is niet voor iedereen even overzichtelijk. Via zoekmachine Google kun je weliswaar veel vinden, maar dat is lang niet alles!

Zo kan Google bijvoorbeeld geen databases doorzoeken, zoals een Tresoar-database met DTB gegevens. Alleen als er een versie is met zogenaamde ‘platte pagina’s’ kan Google het indexeren. Vandaar dat de lijsten/indexen op de Sneuper website ook zo goed via Google doorzocht kunnen worden!

Ook verdwijnen er wel eens websites die interessante informatie bevatten. Voor dit laatste probleem is soms een oplossing te vinden door een zoekmachine te gebruiken die een deel van de historie van internet heeft opgeslagen: archive.org. Als je een URL van een verdwenen site hebt kun je die hier intypen en zul je in veel gevallen een oude versie kunnen bekijken. Zo zijn er van de Sneuper website nog homepages beschikbaar van juni 2000, toen we nog Vereniging van Archiefonderzoekers te Dokkum heetten.

Een nog niet zo bekende maar wel heel handige dienst zijn de zogenaamde alerting services. Zo kun je bij Google een zoekwoord opgeven die met enige regelmaat nieuwe resultaten naar je emailadres stuurt: Google Alerts.

Tresoar biedt al wel enkele jaren een email attendering via een RSS-feed voor nieuwe aanwinsten in de bibliotheekcollectie.

Ook de landelijke genealogische database Genlias biedt een dergelijke interessante optie: Genlias Monitor. Deze service is overigens door een particulier opgezet, dus niet door Genlias zelf! Zoals wordt aangegeven: de monitor is ontwikkeld om in de gaten te houden of er van een bepaalde familie nieuwe gegevens beschikbaar zijn gekomen. De gratis Genlias Monitor service biedt u de mogelijkheid een zoekopdracht op te geven (maximaal 40 per persoon).
Probeer het eens uit en laat ons uw ervaringen weten!
 Posted by at 09:35

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.