mei 292008
 

Al enkele jaren speelde ik met de gedachte eens een bezoek te brengen aan het Iconografisch Bureau in Den Haag. Vaak zag ik namelijk als bron bij een interessant portret van een persoon uit de 17e of 18e eeuw dit bureau vermeld staan.

Recent was ik toch in de buurt, op station Den Haag Centraal, en besloot even langs te gaan. Het was nog even zoeken in het labyrint van trappen tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, maar uiteindelijk kwam ik bij een receptie waar ik vriendelijk te woord werd gestaan. Ik werd gewezen op een vlakbij staande computer waarop een website werd getoond die directe toegang tot de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie gaf. Die kende ik helemaal nog niet! Het blijkt een bijzonder interessante bron te zijn, waarin de database van het Iconografisch Bureau is geïntegreerd.

Online kan in verschillende databases gezocht worden. Persoonlijk vind ik die van de portretten (portraits) het meest interessant. Er zijn gegevens van 57.000 portretten in verzameld, velen met de digitale afbeelding (voorzien van een RKD watermerk) er direct bij. Ze bestrijken een periode van de 15e t/m 21e eeuw.
En wat doet een rechtgeaarde Sneuper natuurlijk als eerste: zoeken op de term ‘Dokkum’. Nou, dat valt niet tegen. Maar liefst 173 resultaten komen uit de zoekopdracht! En zodra je ziet welke kunstenaars Dokkumers geportretteerd hebben kun je ook op die namen verder zoeken. Dat levert dan weer aardige resultaten op met afbeeldingen van Friezen uit de kleinere plaatsen rond Dokkum en het Fries/Groningse grensgebied. Zo vond ik ook enkele portretten van echtparen (bijna altijd werden man en vrouw afgebeeld, zogenaamde pendanten) die op de boerderij van De Waard in De Waarden bij Grijpskerk woonden. Het is de boerderij waarop mijn grootvader en overgrootvader werkten en mijn vader geboren werd. Kunstenaar Theodorus Bohres maakte van Klaas, Dirk Klaasen en Aafke Oeges de Waard portretten evenals van hun echtgenoten Menke Jannes Krijthe, Lucina Thema en Rendert Willems van Holdinga.
Ook ontdekte ik dat het bekende portret van vroedvrouw Catharina Schrader een pendant heeft met haar tweede man Thomas Higt (1649-1721). Helaas is dit portret, gemaakt in 1714 door Jacob Folkema, (nog) niet digitaal beschikbaar. Er zitten ook nog wel wat fouten in de database, bv Schraders i.p.v. Schrader en Ooster-Nijkerk i.p.v. Oosternijkerk, maar dat zijn details. Ga zelf ook eens sneupen in deze database of bekijk het filmpje van Verre Verwanten over het Iconografisch Bureau. Wie weet vind je nog onverwachts een portret van een voorouder!
 Posted by at 09:50

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.