mei 132008
 

Recent was er in de media uitgebreide aandacht voor DNA-onderzoek onder de bevolking van Vlaardingen en omgeving. Getracht werd het DNA van een opgegraven schedel van zo’n 1000 jaar oud te koppelen aan nu nog levende nakomelingen. Bij vele mannen werd wangslijm afgenomen om daaruit de samenstelling van het Y-chromosoom vast te stellen. Dit werd vervolgens vergeleken met de data van de oude opgraving. Zo werd inderdaad een persoon gevonden die op basis van een overeenkomstig Y-chromosoom een rechtstreekse afstammeling moet zijn van de oer-Vlaardinger. Het hoofd van deze reeds lang overleden persoon is ook gereconstrueerd en tentoongesteld. Zie het filmpje van het Jeugdjournaal waarin oer-Vlaardinger en afstammeling samen in beeld komen in het Visserijmuseum te Vlaardingen.

Nu vraag ik me natuurlijk af: zou dat ook niet voor de oer-Dokkumer onderzocht kunnen worden ? Er zijn genoeg historisch geinteresseerde personen in de regio, getuige de bloeiende verenigingen en de vele genealogische en historische publicaties. En voorzover ik weet is er de afgelopen jaren ook veel onderzoek verricht in de bodem van de binnenstad als er weer eens ergens nieuwbouw of verbouw plaatsvond. Maar zijn daar ook echt oude (1000 jaar of meer oud) schedels o.i.d. bij opgegraven en veilig gesteld ? Stel dat dat zo is, dan zou bv een tand onderzocht moeten worden op bewaard gebleven DNA. De Rijksuniversiteit Groningen zou dat moeten kunnen. Vervolgens heb je een ruime groep vrijwilligers nodig om wangslijm af te staan. Nou, dat moet te regelen zijn via de verenigingen en regionale media (zie ook het eerdere blog-artikel over Genetische Genealogie). En natuurlijk is er financiering nodig. Wellicht dat hier de gemeente of provincie kan bijspringen, mogelijk zelfs het NWO. Een redelijke bijdrage van de deelnemers moet ook kunnen.

Het zou toch zeer interessant zijn om te onderzoeken of de mogelijke moordenaars van Bonifatius in 754 of de Vikingen die via Ezonstad aan land kwamen hun sporen nog hebben nagelaten. Maar dat zal nog wat meer voeten in de aarde hebben.

Al met al lijkt me een project ‘op zoek naar de oer-Dokkumer’ praktisch haalbaar. Wie doet er mee of heeft aanvullende ideeën?
 Posted by at 14:25

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.