mei 052008
 

Het maken van een eigen familiefilmpje is makkelijker dan velen denken. In de Windows-software heeft bijna iedereen een (gratis) programmaatje dat Windows Movie Maker heet (In 4 stappen: Start/ Uitvoeren/ Moviemk/ OK). De naam zegt het al: een programma waarmee je filmpjes kunt maken, en dat zelfs zonder filmcamera! In feite maak je van aan elkaar geplakte foto’s een doorlopend stuk film, als een soort powerpoint-presentatie. Voordelen zijn o.a. dat je er makkelijk geluid (muziek, je eigen ingesproken tekst etc.) aan kunt toevoegen en het simpel online te presenteren is via video-sites als YouTube.

Recent kwam ik een leuk voorbeeld tegen bij de site van Verre Verwanten onder de naam Histoblog. Het verhaal handelt over ene Albert Tolsma of Talsma, geboren 1794, uit Burdaard. Zijn vader Johannes Sikkes had in 1811 te Rinsumageest de achternaam Tolsma aangenomen.
Dantumadeel, dopen, geboortejaar 1794, doopjaar 1794. Dopeling: Albert. Geboren op 23 augustus 1794 in Birdaard. Gedoopt op 5 oktober 1794. Zoon van Johannes Sikkes en Jitske Klaazes.
Overlijdensakte Dantumadeel, 1831. Aangiftedatum 14 januari 1831, blad nr. 2. Albert Johannes Talsma, overleden 12 januari 1831, man. Oud 36 jaar, gehuwd.

Een nakomelinge van een deurwaarder vond een schilderij van Albert op de zolder van haar grootouderlijk huis en zocht de geschiedenis uit. Albert, een Skieppekop zoals de bijnaam van Burdaarders luidt, was met vele andere Friezen opgeroepen voor het leger van Napoleon. Er ging iets mis met de nummervervanging van Gerrit Wouters, in meerdere opzichten een bloederig verhaal. Afijn, bekijk zelf eens het filmpje op YouTube.

En als u zelf een leuk filmpje hebt gemaakt: mail het ons.

 Posted by at 18:39

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.