mei 012008
 

Ondanks het steeds belangrijker worden van online bronnen voor genealogisch onderzoek is voor de ware sneuper enige kennis van oud schrift, ofwel paleografie, van wezenlijk belang. Alleen dan ben je in staat documenten uit de 17e eeuw of eerder te ontcijferen. Vaak zijn deze bronnen niet gedigitaliseerd en moet je door boeken met oude teksten ploegen in de hoop een aanknopingspunt te vinden. Af en toe worden door archieven cursussen paleografie, of een inleiding daartoe, gegeven maar ook online is het nodige beschikbaar.

Zo kan via de site van Herman de Wit, Digitale Bronnenbewerkingen, een complete cursus paleografie gedownload worden. Handig is alleen al het overzicht van letters die in de 17e eeuw gebruikt werden.

Ook de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde heeft een cursus in pdf beschikbaar gesteld. Aan de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit te Nijmegen wordt daarnaast online aandacht besteed aan transcriberen via een cursus Middelnederlands.

Als je na veel oefenen het oude schrift denkt te beheersen kun je eens meedoen aan de Open Friese kampioenschappen Paleografie. Houd ons op de hoogte van uw ervaringen en vorderingen !

 Posted by at 21:50

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.