apr 102008
 

Hoewel de ontwikkeling van het internet met name het geschreven woord gedigitaliseerd heeft is er op beperkte schaal ook geluid beschikbaar. Voor genealogisch/historische doeleinden zou een podcast (een bestand met geluid in een format dat vaakt eindigt op .mp3, .amr of ander audio-format) een prima vehikel zijn.
Te denken valt aan radioprogramma’s, zoals Verre Verwanten, waarin vaak over historische onderwerpen en familiegeschiedenis wordt gesproken. Bekend is het boek van Geert Mak, In Europa, dat als multimediaal spektakel gepresenteerd wordt via o.a. online podcasts. De VPRO is hierin een voorloper. Op hun Geschiedenis-website zijn vele audiofragmenten te beluisteren, bijvoorbeeld van het radioprogramma OVT.

Ook onze eigen Sneupers hebben op bescheiden schaal audiofragmenten digitaal beschikbaar gesteld. Zo heeft Tymen Wierstra een opname van een half uur over Friese emigranten in het Argentijnse Tres Arroyos. Het aardige is dat vrijwel iedereen een digitaal audiobestand kan maken. Deze opname is bijvoorbeeld van een afgespeeld cassettebandje opgenomen, waarbij de opname-functie van de mobiele telefoon als recorder voor een mp3 is gebruikt!

Zou het niet een goed idee zijn om lezingen van het NGV of andere historische verenigingen digitaal op te nemen en vervolgens via het web beschikbaar te stellen? Tijdens een ledendag van de Historische Vereniging Noordoost Friesland heb ik eens opnamen gemaakt van het orgel van de kerk in Anjum, waarop Harke Iedema een kort concert gaf. Op de site van Organum Frisicum over de orgels in Friesland vind je nog veel meer (en betere) audio-weergaven.

Heeft u ook nog aardige opnames die u beschikbaar wilt stellen, laat het ons dan weten !

 Posted by at 12:46

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.