mrt 032008
 

Al enkele jaren verzameld het Fries Filmarchief oude originele filmbanden die inzicht geven in het leven in Friesland tijdens de twintigste eeuw, maar met name de periode 1950-1970. Op de site van het Fries filmarchief staat vermeld welke reeds in hun bezit zijn. Aangezien oude films op gegevensdragers staan die steeds slechter van kwaliteit worden of niet meer afspeelbaar zijn wordt zoveel mogelijk gedigitaliseerd en daarmee onafhankelijk van het opslagmedium gemaakt.
Ook op YouTube, de online videosite, verschijnen steeds meer oude filmpjes, of fragmenten daaruit. Zo heb ik zelf de dorpsfilm van Munnekezijl in 1952 gedeeltelijk online gezet en staan ook fragmenten van Bergum in 1953 op de site. Zelfs Pieter Jelles Troelstra is nog bewegend te aanschouwen op YouTube in een film van eind jaren ’20. Hij staat daarop met zijn tweede vrouw, Sjoukje Oosterbaan. Zijn eerste vrouw was de bekende Sjoukje Bokma de Boer uit Nes (WD), ofwel Nynke van Hichtum, de schrijfster van Afke’s Tiental. Dit kinderboek was een indringende schets van het Friese arbeidersleven.

Ook Tresoar heeft een pagina met oude dorpsfilms uit Friesland, waaronder 2 films van Hantum, uit 1951 en 1965 en van Anjum (inclusief Oostmahorn en Ezumazijl) uit 1966.

Oude foto’s van Friesland worden beheerd bij Tresoar, waar deze ook online te doorzoeken zijn.
Op onze site zetten we af en toe oproepen voor het herkennen van foto’s, zoals de foto’s uit de nalatenschap van Klaas Willems Dijkstra uit Oostrum.
Een verzameling foto’s van plaatsen uit Noordoost Friesland kan online bekeken worden via een kaart van de regio of het scrollen door de verzameling, met o.a. scans van de civiele en criminele sententies van Dokkum en omgeving.

Als er nog lezers zijn die zelf een oude film of foto’s hebben die ze voor het nageslacht willen bewaren, neem dan contact op met het Fries Filmarchief of De Sneuper.

 Posted by at 13:12

  One Response to “Oude dorpsfilms en foto’s online”

  1. Reageer:Waar kan ik een oude dorpsfilm vinden van Oostermeer.

    Ik heb een kopie. maar op het net niks te vinden

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.